Трикратният шампион Рафаел Надал (Испания) остана  непобеден от началото на годината и се класира  за полуфиналите на турнира по тенис на твърда настилка от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс с награден фонд 8,58 милиона долара.

Поставеният под номер 4 Надал надделя над участващия с "уайлд кард" австралиец Ник Кирьос със 7:6(0), 5:7,  6:4 след 2:47 часа игра, за за продължи най-добрия старт в кариерата си на  сезон с 19 победи в 19 мача.

35-годишният испанец допусна ранен пробив, но при 4:5 гейма и 15:30 при подаване на Кирьос успя да направи обрат и  реализира първи брейк в подаването на австралиеца в турнира, а в последствие взе категорично тайбрека, за да поведе в резултата.

"Мисля, че в този момент играх доста добре. Трудно е срещу него,  защото той  много често сменя динамиката в разиграванията, а и сервисът му е страхотен, особено първият", коментира Надал.

Във втората част Кирьос, който нямаше загубен сет в турнира  досега, успя да изравни с единствен пробив в 12-ия  гейм, а в началото на третата част той  пропусна два брейкбола, а след това Надал поведе с 5:3 и това се оказа решаващо.

"Мисля, че изиграх добър трети сет. Ретурите ми се  получаваха по-добре. Бях солиден и на сервис. Имах трудности само в един гейм в началото. Срещу Ник винаги имаш проблеми, когато той е мотивиран. Тенисът често се решава от няколко ситуации. След лошия  край на втория сет знаех, че старта на третия ще бъде много  важен и критичен за мен. Затова трябваше да удържа първите няколко гейма, а след това всичко може да се случи. Доволен съм, че успях", каза още Надал.

 Той се класира  за 11-и път за полуфиналите в Индиън Уелс, където ще срещне 19-ия в схемата Карлос Алкарас (Испания).

18-годишният Алкарас отстрани защитаващия титлата  си Камерън Нори (Великобритания) с 6:4,  6:3 за 100 минути.

Номер 12 в схемата Нори на два пъти пропусна пробив аванс в първия сет, който испанският тийнейджър взе  със серия от три поредни гейма. В началото на втората част британецът отново взе брейк аванс за 2:1, но пак не успя  да удържи преднината си и Алкарас реализира обрат и за  първи път ще играе полуфинал в турнирите от сериите "Мастърс".

Gulliver/GettyImages
84 снимки

"За мен е много специално, че се класирах за първи път на полуфинал в "Мастърс". Наслаждавах се на всяка секунда. Нямам думи да опиша чувствата си", коментира младият испанец, който пласира 31 печеливши удара и допусна само 14 непредизвикани грешки при 12-ия си успех в 13 мача през сезона.

"Трудно е срещу Рафа, но в същото време аз ще се наслаждавам на момента, ще се радвам на всяка минута от мача. Не всеки ден получаваш възможност да играеш срещу идола си. Ще бъде щастлив, без значение от резултата. Но при всички случаи ще дам най-доброто от себе си срещу Рафа  и се надявам да се възползвам от шансовете си", каза още Алкарас.