Даниил Медведев спечели първия мач от Финалите на Следващата генерация – турнира на най-добрите тенисисти до 21 години, който се играе с експериментални правила.

Медведев победи в руско дерби Карен Хачанов с 3:1 сета – 2:4, 4:3(6), 4:3(3), 4:2 за час и 49 минути игра.

Както виждате от резултата, едно от експерименталните правила е промяната на формата – 3 от 5 сета и до 4 гейма във всеки сет с тайбрек при 3:3.

За първи път в действие видяхме и системата „Ястребово око на живо”, чрез която всяка една топка в аут бе отсъждана моментално от записан глас, който казва „аут”, а съдията на стола бе единственото официално лице на корта.

Тенисистите имаха възможност и да говорят с треньорите си между сетовете посредством слушалки с микрофон, а при 40:40 геймът завършваше с решаваща точка, при която сервиращият избира откъде да бие началния си удар.

Двубоят в Милано стартира с пробив за Хачанов, който се оказа достатъчен за успеха в първия сет. Във втората част пробиви нямаше, а Медведев изравни след 8:6 в тайбрека. В третия сет двамата си размениха по пробив, а отново Медведев бе по-добър в тайбрека. Решителен пробив за 4:2 в четвъртия пък сложи край на мача и донесе първа победа за световния №65 в Милано.

В другия мач от групата един срещу друг ще се срещнат Джаред Доналдсън и Борна Чорич, а днес ще се изиграят и мачовете от група В – Денис Шаповалов срещу Хьон Чунг и Андрей Рубльов срещу Джанлуиджи Куинци.