Роджър Федерер подчини Рафаел Надал във финала на ATP турнира в Маями. В 37-ото издание на тенис-класиката, швейцарецът се наложи с 6:3, 6:4. По този начин испанецът загуби втори финал от Федерер през календарната 2017 година. През януари Маестрото победи Краля на клея в решителния мач на Откритото първенство на Австралия. Същевременно победата бе четвърта поредна за Федерер срещу Надал и общо четиринадесета в кариерата му.

Това бе трета титла за Федерер от началото на годината. По-рано той спечели Откритото първенство на Австралия и Индиън Уесл. 

Поставеният под номер 4 в схемата швейцарец успя да спечели след час и 35 минути. Той записа по един пробив всеки от двата сета. 

Федерер започна колебливо, като се наложи да отразява две точки за пробив още в първия гейм, който все пак спечели – 1:0. В четвъртата част поставеният под номер 5 в схемата Надал изпадна в същата ситуация, но отрази с успех и спаси. При резултат 3:3 гейма швейцарският тенисист имаше нова възможност да пробие Надал, но и в този случай испанецът се справи. Маестрото започна силно в седмия гейм. Той дръпна с 30:0, но постепенно Надал изравни. В крайна сметка швейцарецът спаси точка за пробив и поведе с 4:3. В осмия гейм испанският левичар допусна да бъде пробит и така Федерер поведе с 5:3, а така и психологическото предимство бе на негова страна. В следващата част Федерер доминира и при 6:3 взе първия сет.

Надал поведе в началото на втория сет – 1:0 гейма. Последва изравняване на резулатата, след което Краля на клея отново си върна водачеството - 2:1. Федерер бе безапелационен в четвъртия гейм, като го затвори на нула. Надал отвърна по аналогичен начин. Последва равенство 3:3, а в седмия гейм испанският тенисист спаси две точки за пробив. В следващия гейм обаче Федерер го проби и поведе с 5:4. След 6:4 Маестрото затвори мача и ликува в Маями.