Испанецът Карлос Алкарас се класира за третия кръг на откритото първенство по тенис на Франция с победа с 6:3, 6:4, 2:6, 6:2 срещу нидерландския квалификант Йеспер де Йонг, но показа изненадващ спад във формата си в средата на мача. 

Алкарас, поставен под номер 3 в схемата, изгради преднина от два сета на закрития корт "Филип Шатрие", но 176-ият в света Де Йонг не позволи на испанеца да стигне до чиста победа. 

Двамата тенисисти си размениха по един гейм, след което нидерландецът направи впечатляваща серия от четири поредни гейма, в които записа два пробива и две защити на собствен сервис. Той даде още един гейм на Алкарас, след което затвори частта при 40:15 и първи сетбол.

Испанецът продължи да се затруднява в първите четири гейма на следващата част, които бяха нестандартни за мъжкия тенис. Двамата си размениха по два пробива, но Алакарас се стабилизира и взе следващите си две подавания, а Де Йонг не успя да направи това нито веднъж. Испанецът реализира 4/5 възможности за пробив в четвъртия сет и сложи край на мача след три часа и 11 минути.

"Казвал съм го и преди - абсолютно всеки тенисист може да те изкара извън ритъм. Това е причината да се стремя да съм съсредоточен във всяко едно разиграване, във всеки кръг, независимо от ранкинга на съперника. Хубаво е, че навлизам в ритъм, но ми се искаше да играя по-малко", каза Алкарас, цитиран от агенция Ройтерс.

В следващия кръг Алкарас ще играе срещу победителя от двубоя между американеца Себастиан Корда и корееца Куон Сон-у, който бе отложен заради дъжд. 

По-малко игра руснакът Андрей Рубльов, който взе чиста победа с 6:3, 6:4, 6:3 срещу испанеца Педро Мартинес. Той пък ще се изправи срещу французина Александре Мюлер или италианеца Матео Арналди./БТА