Рафаел Надал направи първото си включване в Instagram и по този начин предостави възможността на феновете да станат свидетели на онлайн разговор между него и Роджър Федерер.

От начало имаше проблеми, а причината беше, че Надал не успяваше да намери начин да включи Федерер в разговора. „Този човек не се открива лесно. Пише ми, че иска да се включи“, каза Рафа, а Анди Мъри се включи в коментарите с емотикони, показващи смях. Стан Вавринка също коментира и даде съвети на Роджър как да излезе от чата и след това отново да влезе.

„Получиха ли се нещата? Не знаех дали проблемът е в мен. Влязох и излязох много пъти“ – каза 20-кратният шампион от Големия шлем, когато се включи след няколко минути чакане. И двамата се смяха дълго, а испанецът констатира: „Ние сме твърде стари за тези неща“.

Роджър го попита как се чувства и как е семейството му, а Надал отговори, че всичко е наред. Швейцарецът също го увери, че се чувства добре: „Аз съм у дома като всички. Не е приятно да не пътуваш, но това е труден момент. Позицията, в която сме, е незавидна. Но заедно сме по-силни“.

Матадора попита добрия си приятел и голям съперник как се справя с операцията на коляното, която претърпя: „Продължавам да играя тенис срещу стената. Първите шест седмици бяха трудни, но после нещата се подобриха. Имаме много време. Накрая просто искам коляното ми да бъде добре, няма значение кога ще се откажа. Щастлив съм. Вторите операции се преживяват по-лесно от първите“, каза 20-кратният шампион от Големия шлем.

Роджър попита Рафа дали той е израснал като децата в академията му, а испанецът отговори: „Играх футбол, тенис, ходих на училище. Сега в академията е друго – всичко е на едно място“. И Роджър се похвали, че е играл два спорта: „Футбол и тенис. Не бях толкова добър във футбола като теб. На 12 години избрах да продължа с тениса“.

Дойде време и за забава, а швейцарецът попита събеседника си защо играе с лява ръка, щом е десничар. „Не мога да играя с дясната. Това е само легенда. Нито тенис, нито да играя футбол с десния крак“, каза Надал и попита Федерер как са децата му.

„Преди седмици, когато се върнахме от Южна Африка, отидох с Лени при едни приятели. Той попита къде отиваме, а аз му отговорих – в Австралия. „А, чудесно“ – отвърна той. Всички сме добре“, каза Роджър през смях, а после обяви:

„Оставям те, опитай да се свържеш с Анди, защото той ни се смее“.

Мъри написа: „Аз съм тук, въпреки че искам Роджър да се върне“, а след това се включи и двамата с Рафа проведоха разговор.

„Добре съм. У дома съм, в Лондон, със семейството си. Трудно е, но също така е хубаво да прекарваме толкова време със семейството и децата си“, призна шотландецът.

Още в началото на живото включване Надал сподели: „Това са много трудни времена за света. Коронавирусът удари моята страна много лошо също. Трудно е да приемем нещата, които гледаме по новините. Повече от месец вече съм вкъщи и опитвам да върша задълженията си – да тренирам във фитнеса. Хората от академията ми изпратиха машини за тренировки и ги използвам. Опитвам да се наслаждавам на готвенето и да прекарвам време със съпругата ми. Това са нещата, които можем да правим днес“.

„През първите няколко седмици ми беше трудно да приема нещата. Беше невъзможно да бъда позитивен. Сега обаче имам позитивна енергия, тъй като на дадени места мерките започват да се смекчават“, сподели Надал.

Той остава на линия за фондацията си – помага на хората в Палма де Майорка, доставя им основни продукти като храна, хигиенни продукти, лекарства. В“ друг проект изпращаме на децата материали за училище, защото те нямат възможност да продължат да учат онлайн от домовете си“, призна Рафа.

„Поддържам връзка с хората от Червения кръст. Знаете, започнахме инициатива с Пау Гасол“, сподели испанецът, който помага в борбата срещу коронавируса. Каза още, че в академията му в Майорка има деца, за които е било по-сигурно да останат затворени там, вместо да се връщат в домовете си. „Те спазват правилата, говоря с тях, с родителите им“.

„Много хора не могат да кажат „сбогом“ на близките си. Не мога да си представя това. Здравният аспект е важен, но икономическият – също. Работим здраво да намалим щетите от кризата“, каза Надал.

Какъв съвет даде на хората в академията, които са затворени – това гласеше един от въпросите към Надал. „Не съм човек на съветите. Просто искам да знам как се чувстват и им казвам какво правя аз. Съобщението ми към тях е да задържат мотивацията, страстта и дисциплината. Да намерят навиците си и да ги спазват всеки ден. Ще им кажа, че са много по-добре от някои други хора. Могат да споделят трудните моменти с приятелите си“, сподели испанецът.

Попитаха го и с кого от Тура е била първата му среща като дете: „С Новак никога не съм играл, когато бяхме деца. Играл съм с Анди, Гаел Монфис, Ришар Гаске, Цонга. Имам спомени, които са незабравими. Представяхме нашите страни и се наслаждавахме на времето си заедно. Страхотно е да останем заедно и сега в Тура, защото сбъднахме мечтите си и сега сме тук“.

„Нямам корт у дома. Истината е, че правя физически упражнения“, отговори Рафа на въпрос какви неща прави през деня. Сподели обаче, че на корт излиза за една сесия на ден, която продължава около 1:30 – 2 часа, а следобед прави също толкова продължителни тренировки във фитнеса. Прекарва и време с физиотерапевта си Рафаел, който му прави масажи.

„Мотивацията ми може да се разбере лесно. Обичам това, което правя. Заради тениса съм изпитвал толкова много прекрасни преживявания. Няма значение дали съм постигнал много, или не. Обичам го. Обичам да играя тенис – искам да остана здрав и да върша работата си. Да бъда готов за това, което предстои, а после да се завърна“.