Испанският тийнейджър Карлос Алкарас продължава впечатляващото си представяне от началото на годината, като се наложи над защитаващия титлата си Хуберт Хуркач със 7:6 (5), 7:6 (2) за 2 часа и 5 минути на турнира Мастърс 1000 в Маями с награден фонд повече от 8,5 милиона долара.

Така Алкарас има шанса да стане най-младият шампион в историята на турнира, ако се наложи на финала над норвежеца Каспер Рууд, който е номер 8 в световната ранглиста. Норвежецът победи Фернандо Серундоло от Аржентина с 6-4, 6-1 в другия полуфинал от мъжката схема. Световният номер 8 бе загубил предишните си три полуфинала в Мастърса турнири, но тази нощ постигна категоричен успех над Серундоло, който е извън топ 100 на световната ранглиста и изненадващо достигна тази фаза.

"Опитах се да играя сякаш е първи кръг, за да прикрия нервите си", призна Алкарас след победата. "Мисля, че ще се забавлявам и ще стане страхотен финал", надява се 18-годишният тенисист.

В първия сет испанецът изоставаше с 3:4 след пробив, но успя да го върне, за да стигне до тайбрек, който спечели. В него той изоставаше с 3:5 в точките, но спечели 4 поредни топки, за да затвори сета.

Във втория сет Алкарас спаси два геймбола при 5:5 и заради непредизвикани грешки на Хуркач, който в четвъртък отстрани световния номер 2 Даниил Медведев. След това обаче младият испанец показа по-здрави нерви и измъкна и успеха след втори тайбрек в мача.

Финалът при мъжете ще се играе в неделя, а тази нощ предстои Ига Швьонтек и Наоми Осака да определят шампионката при жените.