Квалификантът Иржи Весели (Чехия) поднесе голямата изненада на четвъртфиналите на турнира по тенис в Дубай с награден фонд 2,95 милиона долара, след като елиминира петкратния шампион Новак Джокович (Сърбия) с 6:4, 7:6(4).

28-годишният левичар Весели, 123-и в световната ранглиста в момента, триумфира след почти два часа игра, а поражението означава, че Джокович губи и първото място в световната ранглиста и от понеделник той ще бъде изпреварен от руснака Даниил Медведев, който на 28 февруари ще стане 27-ият тенисист, достигнал до номер 1 в света.

Сърбинът е на върха на класацията за рекордните 361 седмици, а последната му серия, която приключва в неделя, е от 86 седмици.

"Страхотно е за тениса, че ще имаме нов номер 1. Новак е толкова велик шампион, бил е водач в ранглистата в 361 седмици, но тенисът се нуждае от ново лице на върха. Новата генерация настъпва и мисля, че това е чудесно", коментира след двубоя Весели.

34-годишният белградчанин участва в първото си състезание от Тура на АТП за сезона, след като пропусна Откритото първенство на Австралия след отказана виза заради КОВИД-19. Той беше далеч от най-добрите си дни и допусна доста грешки. Весели стартира двубоя с пробив, който съперникът му върна за 2:2, но чехът отново реализира брейк в седмия гейм и задържа предимството си до края на първия сет.

Във втората част левичарят отново проби за 4:3, а при 5:4 сервираше за победата, но не успя. В последвалия тайбрек чехът направи ключов мини-пробив за 5:4 точки, след което взе и двете си подавания, а с това и мача. 

Така чехът, бивш номер 35 в света, постигна втора победа в две срещи срещу Джокович и достигна до първи полуфинал в турнира на АТП от началото на февруари 2020 година в Пуне (Индия), където спечели втората титла в кариерата си.

"Чувството не невероятно. Не смятах, че имам шанс срещу Новак. Той е един от най-великите за всички времена. След последните ми 12 месеца тази победа е нещо невероятно. Много емоции бушуват в мен в момента. Трудно е да се опише всичко. Просто това е изключително", каза Весели.
"Новак притежава невероятни удари от дъното на корта. Той се движи прекрасно. Срещу него трябва да се бориш за всяка точка. Мисля, че днес играх страхотно. Свърших си перфектно работата. Опитвах се да бъда агресивен и да скъсявам разиграванията. Новак имаше страхотна подкрепа от трибуните, но аз обичам по0добни мачове срещу най-добрите в света. Да играя пред пълни трибуни винаги е било моя мечта", добави той.