Американецът Тейлър Фриц се класира за полуфиналите на турнира по тенис от сериите АТП 500 в Акапулко, с което и на теория си подпечата оставането в топ 10 на световната ранглиста и след предстоящия турнир "Мастърс" в Индиън Уелс.

Това означава, че челната десетка ще бъде напусната от Рафаел Надал само след броени дни. Испанецът, който в момента се възстановява от контузия в бедрото, прекара безпрецедентните в историята на тениса 912 поредни седмици в топ 10, като серията му започна преди 18 години - на 25 април 2005.

Фриц достигна до полуфиналите в Акапулко с убедителен успех с 6:3, 6:4 над сънародника си Франсис Тиафо. Поставеният под номер 3 в схемата Фриц реализира по един пробив и в двата сета на мача, като в същото време отрази и четирите брейкбола, които се откриха пред Тиафо в хода на двубоя.

За място на финала Фриц ще играе с Томи Пол. Полуфиналистът от последното издание на Откритото първенство на Австралия бе още по-убедителен и победи Макензи МакДоналд с 6:2, 6:2 в другия изцяло американски четвъртфинал от програмата.

В долната половина на схемата на полуфинал ще играят датчанинът Холгер Руне и австралиецът Алекс де Минор.

Руне водеше с 6:0, 1:0 на Матео Беретини, когато италианецът реши да се оттегли от мача. Де Минор пък победи японския квалификант Таро Даниел с 6:2, 6:2 за час и 38 минути игра в най-дългия като времетраене мач за деня.

Наградният фонд на турнира в Акапулко е малко над 2 милиона щатски долара.