Националният отбор на България отстъпва с 0:1 победи срещу Казахстан в двубоя между двата тима от Световна група I на турнира за Купа "Дейвис", неофициално световно отборно първенство по тенис за мъже.

В първия сингъл от сблъсъка първата ракета на страната Димитър Кузманов загуби от Тимофей Скатов с 6:3, 4:6, 3:6 за 2:47 часа.

Пловдивчанинът първи стигна до пробив в мача за 3:1, но в следващия загуби подаването си. Българинът веднага обаче успя да вземе отново сервис гейма на съперника си за 4:2, след това взе аванс от 5:2, а в деветия гейм успя да затвори сета при третата си възможност.

Във втората част Скатов започна с ранен пробив и поведе с 3:0, но Кузманов показа характер и успя да изравни 3:3. Тенисистът от Казахстан обаче стигна до брейк в десетия гейм за 6:4 и изравни резултата.

В решителната трета част Тимофей Скатов поведе с 3:0, след което в четвъртата част българинът спаси три възможности за пробив и взе подаването си. Казахстанецът направи нов брейк за 5:1, Кузманов го върна веднага, но в деветия гейм Скатов затвори двубоя с втория си мачбол.

Националите бяха подкрепяни от своите фенове, изпълнили кортовете на ОББ Български национален тенис център (БНТЦ) в Борисовата градина, но и Казахстан имаше своя агитка.

Във втория сингъл след малко един срещу друг ще се изправят Янаки Милев (569 в световната ранглиста на АТП) и първият избор на казахстанците Александър Бублик (номер 29).

Програмата в неделя ще започне със срещата на двойки, за която са заявени Александър Лазаров и Александър Донски срещу Александър Недовесов и Андрей Голубьов. Следват синглите между първите ракети Кузманов срещу Бублик, а след това Милев срещу Скатов.