Новак Джокович се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство на Франция след победа в три сета над Алехандро Давидович Фокина - 7:6(4), 7:6(5), 6:2. Сърбинът обаче срещна сериозна съпротива от испанския тенисист на ветровития корт "Филип Шатрие" и трябваше доста да се потруди за успеха. 
 
Първите два сета в двубоя, който продължи 3,5 часа, се  оказаха изключително трудни за Джокович, който на два пъти изоставаше с пробив в първата част, а във втората трябваше да отрази сетбол. В крайна сметка 36-годишният Джокович спечели и двата, което му даде  решително предимство в мача.

В първия сет Давидович Фокина поведе с 3:2 и с 6:5 гейма с пробив, но и в двата случая не успяваше да запази брейка си аванс. В тайбрека испанецът имаше преднина от 3:1 точки, но Джокович обърна до 5:3, за да спечели със 7:4 точки след 90 минути игра.

Вторият сет стартира с пробив за Давидович Фокина, но Джокович стабилизира играта си и на свой ред поведе с пробив при 5:4 гейма. Тогава обаче настъпи неочакван спад в представянето на сърбина и Фокина върна пробива за 5:5. При 6:5 гейма испанецът имаше и сетбол, но с форхенд по диагонала Джокович се спаси от изравняване на резултата в сетовете. В тайбрека Давидович Фокина навакса изоставане от 1:4 точки, за да поведе с 5:4, но Джокович отново показа огромната си класа и с три поредни точки на сметката си измъкна и втория сет. 
 
В третата част испанецът изглеждаше напълно деморализиран и това позволи на Джокович да затвори бързо срещата след 6:2 гейма.
 
Следващият съперник на сърбина ще е победителят от мача между поляка Хуберт Хуркач и перуанския квалификант Хуан Пабло Варияс.
За четвъртия кръг на турнира се класира и австрийският квалификант Себастиан Офнер, който победи италианския ветеран Фабио Фонини с 5:7, 6:3, 7:5, 1:6, 6:4. В спор за място на четвъртфиналите Офнер ще играе с победителя от срещата между Стефанос Циципас и аржентинеца Диего Шварцман./БТА