Поставеният под номер 1 Стефанос Циципас победи испанеца Алехандро Давидович Фокина със 7:5, 6:7 (1), 6:4 на старта си на турнира в Ротердам на твърди кортове д награден фонд от 1 208 315 евро. Гръкът не бе много убедителен и трябва да подобри сервиса си в следващия мач, който ще е срещу победителя от мача между Лойд Харис и Иля Ивашка.

"Беше голяма битка. Той показа част от най-добрия си тенис, който съм виждал да играе. Той направи страхотни печеливши удари от дъното на корта. Той е един от най-добрите млади играчи, срещу които съм играл", засипа го с похвали след мача Циципас.

Защитаващият титлата си руснак Андрей Рубльов тръгна с успех срещу швейцарския квалификант Хенри Лааксонен - 6:4, 6:4. "Не знаех какво да очаквам от Хенри. Знаех, че ще бъде трудно, защото той има някои впечатляващи победи срещу големи играчи. Дори в Австралия той загуби от Мадведев в първия кръг и след мача Даниил ми каза, че е супер трудно да играеш срещу него. Щастлив съм от представянето си", каза Рубльов, който е номер 7 в световната ранглиста.

Фаворитът на домакините Талон Грикспур спаси два мачбола, за да спечели впечатляваща победа срещу руснака Аслан Карацев с 2:6, 7:6 (2), 7:6 (0). Така нидерландецът затвърди добрите си игри в Ротердам, като минали години той е побеждавал на този турнир Стан Вавринка и Карен Хачанов.

Самият Хачанов победи австралиеца Алексей Попирин с 6:7 (4), 6:1, 7:6 (6).

Изненадата поднесе младият чех Иржи Лехецка, който се наложи чисто над канадеца Денис Шаповалов с 6:4, 6:4 за час и 31 минути.

В другите мачове италианецът Лоренцо Музети се наложи над шведа Микаел Имер с 6:3, 6:7 (4), 6:3, а нидерландецът Ботик ван де Зандшулп победи испанеца Бернабе Сапата Мирайес с 6:1, 6:2.