Един от големите таланти в световния тенис Стефанос Циципас постигна своеобразно балканско отмъщение за отпадането на Григор Димитров, побеждавайки Пабло Кареньо-Буста със 7:5, 6:3 в първия полуфинал на турнира в Барселона от категория АТР 500.

19-годишният грък изигра мач на много високо ниво срещу специалиста на клей и заслужено стигна до успеха, който му носи първи финал на ниво АТР.

Циципас изигра почти безпогрешен мач, в който неговият съперник трудно намираше начините да го надиграе. Мачът започна с пробив за 2:0, а малко след това при 4:1 гъркът пропусна два брейкбола за 5:1. Нервите взеха връх в 9-ия гейм, в който Циципас пропусна сетбол и допусна връщане на пробива. Само че моментният му спад бързо бе забравен и след нов пробив за 7:5 сетът приключи.

Във втората част и двамата печелеха лесно сервис геймовете си. С едно изключение - шестият гейм, в който Циципас проби за 4:2, а след това с втория си мачбол сложи край на двубоя.

С достигането си до финала Циципас си осигури скок от близо 20 места и за първи път ще влезе в топ 50 на света. По пътя си към финала Циципас победи четирима от топ 10 на поставените - Диего Шварцман, Алберт Рамос-Виньолас, Доминик Тийм и Кареньо-Буста. Той е и първият гръцки тенисист на финал на ниво АТР.

Негов съперник в двубоя за титлата ще бъде победителят от мача между Рафа Надал и Давид Гофен.