Роджър Федерер взе ключова победа над Новак Джокович с убедителното 6:4, 6:3 в последен двубой от група B на Финалите на АТП в Лондон. По този начин швейцарецът се добра до място в полуфиналната фаза, където очаква да разбере своя съперник през утрешния ден.

Двубоят започна с великолепно темпо от страна на Федерер. Още в първия гейм швейцарецът стигна до точка за пробив, но все пак Джокович задържа нервите си и удържа подаването си.

В третия гейм на срещата обаче сърбинът не успя да повтори това. Швейцарецът продължи да е по-решителният играч на терена, като чрез своя форхенд той успешно си даде предимство в разиграванията. Федерер стигна до три точки за пробив, като реализира още първата след едно феноменално разиграване и от двамата играчи.

До края на първия сет двамата тенисисти влязоха в по-спокойно темпо. Федерер успяваше категорично да си взема подаванията, докато Джокович намери частично ритъм. Все пак обаче това не беше достатъчно за Ноле, за да спаси първия сет и 20-кратният шампион от турнири от Големия Шлем затвори сета с 6:4.

В началото на втория сет нещата за сръбския световен номер 2 по никакъв начин не се подобриха. След първоначалния не лош старт и изпусната точка за пробив в сервиса на Федерер при 2:1 швейцарецът отново вдигна темпото и постигна решителния пробив във втората част.

При 2:2 Джокович отново изигра поредния си разпилян гейм, докато Федерер буквално летеше по корта, за да постигне пробив на 15.

Двамата задържаха сервиса си успешно до 5:3, когато Ноле трябваше да се сервира за оставане в мача. Сърбинът обаче, нетипично за себе си, изглеждаше примирен с поражението и допусна нов съкрушителен пробив на 0, за да може Федерер да затвори сета с 6:3 и да си осигури мястото във финалната четворка на турнира. 

Вижте целия развой на двубоя тук: 

Втори Сет

6:3 - Гейм, сет и мач за Федерер! Пробив на нула, за да може швейцарецът с едно брилянтно представяне да си осигури място на полуфиналите на турнира. 

5:3 - С пореден ас в мача Федерер затваря сервис гейм аси на 0 и принуждава съперника си да сервира са оставане в сета. 

4:3 - Джокович с убедителен сервис гейм на 15, за да се доближи само на гейм в резултата. 

4:2 - Непоколебим продължава да е Федерер. Той затвърждава пробива си на 30, въпреки усилията на Джокович да се задържи в гейма. 

3:2 - Федерер пак удря първи! Джокович продължава да не е достатъчно концентриран на корта и Федерер успя да стиген до 0:40. Първата точка за пробив беше спасена, но при втората нямаше милост. 

2:2 - Федерер се спасява! Джокович стигна до първата си точка за пробив след чудесна комбинация форхенд-мрежа. Федерер обаче отново успя да обърне събитията в гейма с агресивна комбинация сервис-воле. 

2:1 - Нивото на тениса и от двамата тенисисти беше изключително високо в този гейм, като дългите разигравания бяха честа гледка. Все пак сръбският състезател излиза победител от сражението и повежда отново във втория сет. 

1:1 - Федерер си усложни задачата, след като от 40:15 допусна Джокович да се върне до 40:40 равни. Все пак обаче непоколебимият сервис на швейцареца отново му донесе радост, за да затвори безоблачно гейма. 

0:1 - Джокович се спасява от ранен пробив и в във втората част, успявайки да затвори изключително напрегнат гейм на 40. 

Първи сет

6:4 - Гейм и първи сет за Федерер! Швейцарецът беше безапелационен, печелейки сервис гейма си на нула след поредна порция впечатляващи сервиси и форхенди. 

5:4 - Джокович показва здрави нерви, след като изостана с 0:30. Няколко поредни страхотни разигравания донесоха 4-ти гейм за сърбина и ще принудят Федерер да сервира за първия сет. 

5:3 - Сервисът на Федерер продължава да работи като добре смазана машина. Втори пореден гейм на нула, този път спечелен за под минута. Само гейм го дели от първия сет.

4:3 - Федерер успя да докара гейма до 30:30, но накрая Джокович пласира чудесен бекхенд, както и един сервис, за да затвори пореден гейм. 

4:2 - Федерер продължава да поддържа страхотно темпо. Той пласира няколко чудесни сервиса и затвори гейма си на 0. 

3:2 - Джокович успява да запише втори гейм след ново чудесно разиграване за края на гейма и завършващ удар от воле. 

3:1 Федерер затвърждава пробива си, но сърбинът може би започва да си намира ритъма. Геймът стигна до 30:30, но в крайна сметка сервисът на Федерер даде своя резултат. 

2:1 - Този път Федерер пробива! Швейцарецът продължава да е по-решителният играч на терена, като чрез своя форхенд той успешно си дава предимство в разиграванията. Федерер стигна до три точки за пробив, като реализира още първата след едно феноменално разиграване и от двамата играчи. 

1:1 - Федерер с изключително убедителен първи сервис гейм. Сервисът на швейцареца заработи изключително добре и за Джокович не остана никакъв шанс. 

0:1 - Страхотен първи гейм на срещата! Джокович започна гейма бързо, стигайки до аванс от 40:15. В този момент обаче Федерер обърна развоя на събития, даже стигайки до точка за пробив. Сръбският ноемр 2 в света запази хладнокръвието си обаче и в крайна сметка удържа дебютния си серви гейм.