Алекс де Минор изведе 28-кратния шампион Австралия до страхотен старт, но Танаси Кокинакис не успя да задържи инерцията, като „озитата“ поделиха откриващите си мачове за Купа Дейвис с Унгария.

12 двойки от отборната надпревара се играят в петък и събота, като победителите прогресират до финалите, първият етап от които ще се проведе през септември с 16 тима. Хърватия, Великобритания и Сърбия вече си гарантираха участие във финалите, като шефовете на Купа Дейвис ще решат следващата седмица кой ще замени действащия шампион Русия, след като „Сборная“ отпадна от сметките поради инвазията на Украйна.

Номер 30 в света Де Минор бе затруднен в откриващия сет, при затворен покрив на „Кен Розуел Арина“ в Сидни от втората ракета на Унгария Жомбор Пирош, намиращ се на 240-о място в ранглистата. Но той дочака своя момент в 12-ия гейм, в който направи решителен пробив за 7-5, а след това взе втората част с убедителното 6-2. Почти седем години след последното си участие на Купа Дейвис, Кокинакис бе викнат в отбора след първата си титла на сингъл в Аделаида през януари, а след това и заради спечелването на короната на двойки на Аустрелиън Оупън в тандем с Ник Кирьос. Но той отстъпи на унгарския номер 1 и 35-и в света Мартон Фучович след 6-7 (4), 6-1, 3-6. Двойките и ответните мачове ще се изиграят в събота.

БГНЕС / BGNES
49 снимки

В друга двойка, Южна Корея и Австрия също поделиха първите два двубоя на сингъл в Сеул, като снажният Денис Новак надви Нам Джи Сунг с 6-1, 6-4, преди Куон Соон Во да изравни след победа над Юрай Родионов със 7-5, 6-4.

В други петъчни квалификации, 32-кратният шампион САЩ приема Колумбия в Рено, докато шесткратният носител на трофея Испания ще бъде без Рафаел Надал за домашния дуел с Румъния в Марбея.

Александър Зверев, междувременно, промени решението си да не играе, като световният номер 3 ще участва за Германия срещу Бразилия в Рио след дисквалификацията му от турнира в Акапулко миналия месец за счупване на ракета в стола на съдията.