Елитният тенис турнир в Бризбейн вече има своя първи финалист при мъжете на сингъл и неговото име е Райън Харисън. 47-ият в световната ранглиста, с когото Григор Димитров си партнира при двойките, имаше неочаквано труден полуфинален двубой срещу участващия с „уайлд кард” местен талант Алекс Де Минор. Двубоят премина през множество драматични мигове и продължи над 2 часа и половина, за да може в крайна сметка Харисън да триумфира с 4:6, 7:6 (5), 6:4.

18-годишният Де Минор обаче ще си остане една от сензациите в тазгодишното издание на надпреварата. За да стигне полуфиналите тийнейджърът изигра 3 мача, в които не загуби сет, а в същото време отстрани един от големите фаворити – канадеца Милош Раонич. Младокът определено се понрави с ударите и стила си на корта, като в крайна сметка по-големият опит на Харисън си каза думата.

Първият сет беше изключително оспорван още от самото си начало. С неговото напредване разиграванията започваха да стават една идея по-дълги и да си личи, че Де Минор изобщо не отстъпва на далеч по-опитния си опонент. Изобщо в хода на целия двубой младокът показа страхотен усет към сервиса на Харисън, който е едно от основните оръжия на американеца.

Затова и логично партньорът на Григор Димитров в турнира по двойки имаше неочаквани трудности да печели подаването си. Въпреки голямата разлика като места в световната ранглиста, логичното се случи в 7-ия гейм. Тогава първият сервис на Харисън тотално се изпари, а след 3 дюса 18-годишният Де Минор учудващо показа по-здрави нерви и дочака фатална грешка на противника.

Младият австралиецът демонстрира изключителна зрялост и затвърди пробива на нула, а това му помогна много за спечелването на първия сет с 6:4.

След паузата Харисън направи опит да промени играта си, като вкара малко повече риск в нея. Де Минор хвърли много труд, за да не бъде пробит още при първия си сервис гейм в сета, а това само още повече вдъхнови феновете по трибуните.

Те изтръпнаха в 6-ия гейм, когато Де Минор общо взето сам даде пробив на съперника. Талантът не приличаше на себе си и изглеждаше, че Харисън може би започва обрата си. Нищо подобно не се случи – американецът се провали с гръм и трясък при последвалия си сервис гейм, когато игра твърде пасивно и разчиташе на грешки от противника. Де Минор с няколко вдъхновяващи изпълнения стигна до три поредни точки за връщане на пробива, а оттам беше лесно да изравни и до 4:4.

В 11-ия гейм австралиецът притисна много сериозно разколебания Харисън и това като че ли беше златният му шанс да приключи всичко. След 3 равенства американецът намери начин да се измъкне от инфарктната ситуация и скоро започна тайбрекът. В него Де Минор също имаше своите възможности – младокът реализира минипробив за 5:3 и бе само на 2 точки от победата. Напрежението обаче си каза думата и когато сервисът премина при Де Минор две грешки от форхенд преобърнаха ситуацията до 6:5 в полза на Харисън. При решителната точка американецът просто връщаше топката в съперниковата половина и Де Минор сбърка, с което сетовете бяха изравнени.

Третият сет имаше начало, което можеше да се очаква – Де Минор игра минорно в първия си сервис гейм и изпъстрената му с грешки игра много бързо даде пробив в полза на Харисън. Американецът бе категоричен в затвърждаването му, за да вземе ранен аванс от 2:0. Този път 25-годишният фаворит в дуела продължи да кове желязото, докато е горещо и така стигна до още един пробив, който също бе затвърден, с което резултатът набъбна до 4:0.

Оттук до края като че ли всичко беше ясно. Харисън загуби интерес към сервис геймовете на противника, които позволиха на Де Минор да върне част от позагубената си увереност. Нещо повече – тийнейнджърът показа много воля в 10-ия гейм, в който американецът сервираше за мача. Отговорността да приключи срещата повече от очевидно гипсира Харисън и с няколко досадни грешки позволи на Де Минор да намали до 3:5. Феновете по трибуните на „Пат Рафтър Арина” ревнаха още по-горещо, когато австралиецът спечели собственото си подаване за 4:5, а под краката на Харисън стана още по-горещо.

Американецът пак прие изчаквателна тактика в решителния 10-и гейм, като бе явен стремежът му просто да удължава разиграванията. Де Минор бе човекът, който поемаше рисковете, но този път форхендите не влизаха. Харисън сравнително лесно стигна до аванс 40:0, а после затвори мача с ас.