Алжирката Инес Ибу бе определена за „герой“ от Винъс Уилямс, докато президентът на страната обеща пълна подкрепа след емоционалното видео на нискоранкираната тенисистка, в което тя се обърна към Доминик Тийм, изразил наскоро опозицията си срещу финансирането на по-нискоранкирани тенисисти.

Австриецът отхвърли идеята, че топ тенисистите трябва да оказват финансова подкрепа за по-нископоставените си в ранглистата колеги, които изпитват финансови затруднения поради принудителната пауза в турнирите поради новия вирус. Във видеото, което продължава над девет минути и бе публикувано на Инстаграм страницата на Ибу, световната номер 620 започва със „Скъпи Доминик“ и говори за трудностите, пред които е била изправена, както и за жертвите, които се е наложило да направи по време на кариерата си. 21-годишната тенисистка помоли Тийм да разбере огромната разлика между „магическия свят“ на австриеца и как тя е трябвало да преследва своите тенис мечти в Северна Африка, където дори нямало основна инфраструктура за тенис.

„Мечтая за деня, в който ще мога да си позволя подарък за моите родители. Аз съм самотна дама, обикаляща света и търсеща най-евтините възможни билети“, каза Ибу, която започва да играе тенис на шестгодишна възраст, но е спечелила за момента едва 27 825 долара от наградни фондове. Световният номер 1 Новак Джокович призова своите колеги от професионалния тур да подпмогнат играчите, засегнати от кризата, която започна в март и ще продължи поне до средата на юли. Тийм заяви по-рано, че според него някои отрасли се нуждаят от по-сериозна финансова помощ, отколкото колегите му от по-ниските нива на тениса. „Сменяш ли червената настилка с хард всяка седмица като мен? Завършваш ли турнирите с дупки в обувките като мен? Скъпи Доминик, за разлика от теб, много споделят моята действителност. Просто ти напомням, не сме оцелили досега заради твоите пари. И никой не е искал нищо от теб. Инициативата тръгна от щедри играчи, които показаха съпричастност с класа“, обърна с Ибу към Тийм във видеото.

Управляващите звена наскоро събраха 6 млн. долара в помощ на нискоранкираните играчи. Ибу каза още, че кризата е показала „кои са всъщност хората“ и подкрепата за тенисистите в нужда е само, за да помогне на спорта да оцелее. „Не сме искали нищо от вас. Освен малко уважение за нашата жертва. Играчи като теб ме карат да продължавам да мечтая. Моля ви, не ги сривайте“. Уилямс, седемкратна шампионка от Шлема, коментира под поста й: „Ти си моят герой“. Ибу отвърна: „Ти винаги си била пък моя, а сега още повече. Благодаря ти толкова много“. Австралиецът Кирьос, който разкритикува Тийм за коментарите му, написа „Уважение!“, преди да добави „Продължавай да се бориш, аз винаги ще гледам да помогна“.

Публикацията на Ибу предизвика сериозен отзвук в социалните мрежи и прикова вниманието дори на алжирския президент Абделмаджид Тебун. „Алжир не може да изпусне спортен талант като Инес Ибу в млада възраст. Скоро, Министерството на младежта и спорта ще се погрижи за теб и твоя труд. Имаш моята пълна подкрепа и ти пожелавам успех, дай Боже“.