Гаел Монфис достигна полуфиналите в шведската столица Стокхолм, след като повали сънародника си от Франция Адриан Манарино със 7:5, 7:6 (3) в оспорвана битка, продължила малко над час и 45 минути.

Монфис изостана с пробив в първия сет, но направи моментален рибрейк в шестия гейм. Вторият в схемата Манарино спаси сетбол при 4:5 и сервис, но се пропука в 12-ия гейм, с което в крайна сметка отстъпи в откриващата част. Във втората Монфис стигна до добър аванс от 4:1, но съперникът му не се отказа и върна брейка. Съдбата на сета бе решена в тайбрек, в който Монфис спечели четири безответни точки от :-3, за да се класира за последните четири.

Монфис направи три аса повече от Манарино - 5 на 2, като реализира един пробив повече от опонента. Двамата приключиха с по осем непредизвикани грешки, но Монфис завърши с повече уинъри - 20 срещу 13. Това ще бъде първи полуфинал на ниво АТП за френския тенисист от 21 месеца насам.

Негов противник ще бъде сърбина Ласло Джере, който спечели срещу Томаш Махач от Чехия с 5:7, 7:6 (5), 6:4 в оспорван мач, продължил 3:10 часа.

Руснакът Павел Котов също влезе в топ 4 след като на четвъртфиналите надделя над третия поставен нидерландец Талон Грийкспор със 7:6(4), 6:2 за час и 35 минути.

След оспорван първи сет, в който отрази три сетбола и победи с тайбрек, 24-годишният Котов завърши мача с четири последователни гейма за крайното 6:2 във втората част.

Съперник на руснака в спор за класиране на финала ще бъде сърбинът Миомир Кецманович, който продължи напред след 6:0, 3:2 срещу Елиас Имер и отказване на представителя на Швеция заради проблеми с гърба