Ветеранът Михаил Южни ще започне участието си на турнира от сериите АТР 250 в Санкт Петербург утре, което ще бъде и последната надпревара в кариерата на руснака. 36-годишният Южни, който достигна до номер 8 в световната ранглиста и в 13 поредни сезона завърши в топ 50, ще завърши кариерата си в своята родина, като в първия си мач ще се изправи срещу босненеца Мирза Башич.

"Мога да кажа, че имах страхотна кариера. Никога не съм вярвал, че ще мога да играя до 2018-та година на високо ниво. Когато пробих в топ 100, бях един от най-младите. През всичките години бях професионалист и може би затова имах толкова дълга кариера", споделя Полковника, който ще бъде запомнен с емблематичното си празнуване на победа - козируване към публиката.

Най-големите успехи в кариерата на Южни са двата достигнати полуфинала на Откритото първенство на САЩ, като той е достигал четвъртфиналите и на другите три турнира от Големия шлем. Руснакът има спечелени 10 титли в кариерата си, която започва през 1999-та година. Ако успее да запише два победи в Санкт Петербург, той ще се превърне в едва втория руснак, постигнал 500 победи в кариерата си. В момента неговият баланс е 498 победи и 415 загуби, като 31 от тези успеха са срещу тенисисти от топ 10. Може би най-паметният мач в кариерата на Южни е петият решаващ двубой на финала на Купа Дейвис между Франция и Русия през 2002-ра година, когато в Париж той постигна обрат срещу Пол-Анри Матийо от изоставане с два сета, за да донесе титлата на родината си.

"Играх в страхотно време, защото мога да кажа, че съм се изправял срещу някои от най-добрите тенисисти в историята. Играх срещу Федерер, Джокович, Надал, не мога да кажа само едно име. Някои мачове бяха драматични, някои бяха невероятни, но аз все пак бях замесен в битката с най-добрите, и то не за една или две години, а през цялата си кариера", коментира Южни, който има седем победи в 44 двубоя с голямото трио.

"Ако наистина искаш да направиш нещо и даваш 100 процента от времето си, за да постигнеш тази цел, то имаш шанс инвестицията ти да се върне", завършва Полковника. /БГНЕС