Даниил Медведев загуби с 0:3 сета финала на Australian open от Новак Джокович, но руснакът прие с усмивка загубата на световния №1. Той определи сърбинът, Рафаел Надал и Роджър Федерер като киборгите на тениса.

Gulliver/Getty Images
73 снимки

„Не обичам да губя независимо от етапа, на който играя. Днес той спечели както аз спечелих предишните си мачове. През първия сет не играех зле. Мисля, че съм по-близо до Големите трима. Ако играя отново на финал, ще направя нещата по-добре и по-различно на и извън корта. Това не значи, че ще спечеля, но това е животът на тенисиста", заяви Медведев.

"Когато завърша кариерата си, ако имам 20 титли от Шлема или нямам нито една, искам да не съжалявам за постигнатото, това е най-важното. Приемам спокойно загубите. Ще играя в Ротердам след няколко седмици. Това е хубавото в тениса. След два дни ще съм вкъщи и ще се подготвям за следващия турнир. Трябват ми два дни, за да го преживея", добави още той.

„Рафа ти дава повече време да мислиш за играта си. Новак използва всички предимства. Когато играех на втори сервис, не бях зле, но неговият начален удар беше изключителен. Можех да сервирам по-добре, но той те поставя под напрежение. Определям Новак като най-трудният съперник от топ 3, който съм имал. Играл съм с Големите трима, но когато са в зоната, те са просто по-добри тенисисти от останалите. Това, което те направиха в тениса, е невероятно. Аз съм на 25. Ако искам да спечеля 9 титли от Australian Open, трябва да печеля всяка година, докато съм на 34. Вярвам в себе си, но не мисля, че съм способен на това. Същото е с Рафа, 13 титли от Ролан Гарос. По един хубав начин това са киборгите на тениса. Те са просто невероятни", каза руснакът.

„Най-голямата ми цел за предстоящата година е да спечеля мач на Ролан Гарос“, заяви Медведев.