Колко по-хубаво от това да сбъднеш своя мечта? Е, Григор Димитров е много близо до постигането на една мечта, която стои в неговия хоризонт от няколко години - участие на финалния Мастърс на осемте най-добри тенисисти през годината.

През 2014 Димитров бе много близо като имаше право да замине за английската столица, но като резерва. Сега обаче ситуацията е различна. След двете победи в Пекин, Григор вече е пети в класацията, отразяваща представянето само през 2017, която в крайна сметка определя и осемте най-добри за Лондон.

Шансът пред българинът изглежда много голям, но за целта той ще трябва да се справи добре в турнирите в следващите няколко седмици. Началото бе обещаващо - след трудния успех над Дамир Джумхур дойде блестяща победа в много тежък мач срещу Хуан Мартин дел Потро.

Сега обаче пред Григор се появява ново труднo предизвикателство в лицето на Роберто Баутиста Агут. 29-годишният испанец е 13-и в световната ранглиста и определено е тенисист, когото нито един съперник не иска да среща. Успех срещу него обаче ще прати Димитров на полуфинал в Пекин и ще увеличи още повече точките и съответно шансовете му за място в Лондон.

Причината е, че Баутиста Агут притежава много постоянна игра, без спадове в нея, придвижва се добре по корта и успява да връща топката по впечатляващ начин. За да го победи, Григор ще трябва да бъде много постоянен, много търпелив и да използва всяка пролука в играта на съперника.

Досегашните двубои между испанеца и българина също загатват затова, че ни очаква равностоен мач. До този момент двамата са си разменили по една победа на ниво АТП. Баутиста Агут печели първия им сблъсък, който бе именно в Пекин - 6:4, 6:2 за него през 2013. Няколко месеца по-късно, на Аустрелиън Оупън 2014 Григор взе реванш с 6:3, 3:6, 6:2, 6:4.

Двамата имат и два мача помежду си на по-ниските нива през 2008 и 2010 като отново са си разменили по един успех.

Мачът е в петък сутрин като стартира в 7,30 часа българско време и ще бъде излъчван пряко по Mtel Sport 1.

След него е ред и на другите четвъртфиналите, които противопоставят Рафа Надал и Джон Иснър, Ник Кириос и Стив Дарси, както и дербито на младоците между Андрей Рубльов и Саша Зверев. Надал и Иснър ще определят следващия съперник на победителя от мача между Димитров и Баутиста Агут, така че можем да станем свидетели на повторение от сблъсъка от 2016, когато Гришо победи Надал на четвъртфинал.

В същото време в ранните петъчни часове ще се изиграят и четвъртфиналите на другия турнир на ниво АТП 500, който се провежда през тази седмица - този в Токио. Там конкуренцията също е на много високо ниво. Доста изненади станаха факт до този момент като до четвъртфиналите достигнаха само трима от поставените. В същото време имена като Доминик Тийм, Сам Куери, Милош Раонич и Кевин Андерсън вече отпаднаха от надпреварата.

Програмата в японската столица стартира в 6 часа българско време с мач между Стив Джонсън и Диего Шварцман. След тях е ред на може би най-равностойният поне на хартия четвъртфинал, противопоставящ Ришар Гаске и Давид Гофен.  Поставеният под №1 Марин Чилич ще срещне Райън Харисън, а Юичи Сугита и Адриан Манарино ще определят последния в топ 4. Всички мачове в Токио можете да гледате в ефира на Mtel Sport 2.