Майката на победителя от Australian Open 2008 Новак Джокович – Дияна, смята, че нейният син в скоро време ще измести Роджър Федерер от трона на мъжкия тенис.

Сърбинът се наложи убедително над световния номер 1 на полуфинала в Мелбърн, а на финала победи Жо-Вилфред Тсонга и спечели първа титла от Големия шлем.

Дияна Джокович използва този успех на сина си, за да заяви, че дните на 26-годишния Федерер като лидер в ранглистата на АТР са „преброени”.

„Както се казва в такива случаи, кралят е мъртъв, да живее кралят,” каза майката на 20-годишния шампион.

Според нея повратната точка в кариерата на Новак е бил финалът на US Open миналата година, който сърбинът загуби от Федерер. „След мача моят съпруг каза, че това е последната победа на Роджър над Новак. И беше прав. След това Новак стана много по-силен, не само психологически. Той победи Федерер със собствените му оръжия, като спечели най-важните точки,” обясни Дияна Джокович.

Роджър Федерер оглавява еднолично ранглистата от 2 февруари 2004 година. В момента той има 6630 точки в актива си, а Джокович има 5165 на третото място. Между тях се намира Рафаел Надал с 5980 точки.