Роджър Федерер се класира за финала на тенис турнира в Бризбейн, след като по категоричен начин спелечи срещу най-добрата ни ракета при мъжете Григор Димитров. За първи път в съперничеството им не се стигна до тайбрек, като швейцарският гений се наложи с 6:2, 6:2.

Така утре той ще се изправи срещу канадеца Милош Раонич, който по-рано отстрани Кей Нишикори в изтощителен двубой, преминал през три тайбрека. Федерер също така запазва 100-процентовия си актив срещу Григор, който загуби и трите си сблъсъка с 33-годишния тенис великан. За разлика от предните два случая обаче този път Димитров беше бледа сянка на себе си и допусна повече от 20 непредизвикани грешки, които се оказаха голямата разлика в срещата.

Концентрацията на българина не беше на обичайното ниво и съвсем справедливо той свива платна, за да се готви за предстоящото Открито първенство на Австралия.

Срещата не започна никак добре за българина. За по-малко от две минути той предаде откриващия си сервис гейм след куп неточности в играта си, а Федерер показа класа и експресно затвърди пробива си за 2:0.

Гришо показа наченки на събуждане и намали за 1:2, но при следващия си сервис гейм отново демонстрира колебания. Противникът му умело лавираше в играта с и с точно излизане на мрежата, последвано от магическо воле в ъгъла, той си осигури нова точка за пробив. Григор пък го улесни максимално, като не успя да върне ретура му и изпрати топката в мрежата.

Оттук нататък за швейцареца бе лесно да контролира събитията на корта с 85 процента успеваемост на първи сервис, докато хасковлията имаше фрапиращо слаба ефективност при ретурите. Логично той стигна само до още един гейм в своя полза, преди Федерер да затвори сета с 6:2.

Вторият сет продължи да се движи по същата линия, като с огромни трудности Димитров измъкна първия си сервис гейм в него. Швейцарецът набързо спечели своето подаване и се вкопчи в жестока битка за третия гейм. Димитров опита да промени тактика си, но отново големия брой неточности му пречеше. Воле в мрежата даде точка за пробив на Федерер, която беше спасена, а при следващото разиграване хасковлията прати топката много малко в аут. Последва доста разочароваща двойна грешка, с която геймът беше предаден.

Маестрото от Базел до края си остана все така непредвидим в своя сервис, а Григор се сгромоляса в седмия гейм. Българинът сам се постави в трудна ситуация с пасив от 0-40. Той спаси две от точките за пробив, но при третата Федерер проведе много находчиво разиграването, за да наложи волята си.

Тогава дойде и най-драматичния гейм в целия мач. С невероятен прилив на увереност Григор стигна до първата си точка за пробив в сещата при 15-40, но опитният Федерер се спаси със сервис. Още три пъти Димитров имаше шанс да пробие опонента си, но не взе верните решения, а при втория си мачбол швейцарецът подпечата победата си.