Бившият номер едно в мъжкия тенис Роджър Федерер продължава с наказателната си акция на финалния за годината турнир на АТР в Лондон. Швейцарецът стигна до финала на надпреварата на Най-добрите осем в тениса след победа над сънародника си Стан Вавринка на полуфиналите. 

Маестрото надделя с 2:0 сета (7:5, 6:3) и ще спори в борбата за трофея с миналогодишния победител Новак Джокович. Двамата вече се срещнаха в груповата фаза, като Федерер беше победител с 2:0, но Джокера тази година е фаворит във всеки мач, срещу когото и да било. 

Иначе мачът можеше да се развие по съвсем различен начин. Първи до пробив в него стигна Вавринка, който оползотвори първата си възможност за пробив още в петия гейм, за да дръпне с 3:2. Впоследствие той увеличи аванса си на 4:2, след като взе подаването си и мнозина помислиха, че сетът може да се изплъзне на Федерер. 

Но Маестрото показа за пореден път, че има желязна психика. Той не само върна пробива, за да изравни за 4:4, но в последния възможен гейм преди тайбрека стигна до два сетбола и реализира още първия от тях, за да победи със 7:5 в първата част и да дръпне с 1:0. 

Във втория сет доминацията на бившия номер едно продължи. Той реализира ранен пробив за 2:0 и в крайна сметка се оказа единствен в тази част, но достатъчен за успеха. Вавринка имаше само една възможност да го върне, но не се възползва от нея и въпреки че в края спаси един мачбол на свой сервис, в деветия гейм просто се предаде. 

Така Федерер стигна за рекорден 11-и път на финала на последния за годината турнир в тениса. Той има и рекордните шест титли, но със сигурност няма да се предаде в преследването на седмата в неделя следобед. Мачът с Джокович, който има вече четири трофея от този турнир, ще започне в 16:15 часа.