Международната тенис федерация и Космос тенис обявиха, че комитетът на Купа Дейвис е избрал Мадрид за домакин на финалите на отборната надпревара през 2019 и 2020 година. Събитието през следващата година ще бъде под номер 118 и първото с новия формат от 18 държави, като ще се проведе в зала ,,La Caja Magica”. За турнира през 2020 година се обсъжда избор измежду ,,La Caja Magica” и ,,WiZink Center”. Комитетът на Купа Дейвис е в състав президентът на Международната тенис федерация Дейвид Хагърти, вице-президентът Рене Стамбах, основателят на Космос и неин президент Жерар Пике и бившият испански тенисист Гало Бланко.

Президентът Хагърти сподели задоволството си от това, че Мадрид е избран за домакин на финалите на Купа Дейвис.

,,Удовлетворени сме, че Мадрид ще приеме финалите на Купа Дейвис. Градът е идеално разположен, за да посрещне висококачествен тенис и да бъде истински празник за феновете по целия свят. Ще работим усилено с организаторите, за да издигнем Купа Дейвис до нови висоти. Благодарим за съдействието при одобряването на Мадрид за домакин и очакваме с нетърпение следващите две финални издания на надпреварата“, завърши Хагърти.

Първата фаза на финалите на Купа Дейвис по новия формат ще се проведе в рамките на четири дни, като отборите ще са разпределени в шест групи от по три тима. Всяка двойка съперници ще се изправи в три мача – два на сингъл и един на двойки, като победителите ще бъдат определени в два от три сета. Спечелилите шестте групи и най-добрите два втори отбора ще се класират за четвъртфиналите. Тимовете, които се намират между 5-о и 16-о, ще вземат участие в квалификациите за следващото състезание, докато тези на 17-о и 18-0, ще бъдат изпратени в техните зонови групи.