Поставеният под номер 1 в схемата Фелисиано Лопес се наложи с 4:6, 7:5, 6:1 срещу сърбина Душан Лайович и се класира на полуфинал в турнира по тенис за мъже в Кито, който е с награден фонд от 494 хиляди щатски долара. Испанецът ще играе за място на финала срещу своя сънародник Фернандо Вердаско, който победи италианеца Паоло Лоренци с 6:1, 6:4.

Лопес изоставаше след първия сет срещу Лалович, който направи пробив и не допусна такъв за крайното 6:4. Застрашен от отпадане, испанецът спаси всичките пет следващи опита за пробив от страна на Лайович, за да стигне трудно до крайната победа. Мачът продължи дори по-дълго от очакваното, след като дъждът над еквадорската столица Кито прекъсна успешната серия на Лайович и даде кратка почивка на Лопес.

"Лайович игра много добре в първите два сета. Той показа тенис от най-високо ниво и за мен беше много трудно да печеля разигравания. Душан връщаше топките добре и беше стабилен на основната линия - без да прави фатални грешки. Накрая допусна две такива, а пък аз имах късмет", заяви Лопес.

Следващият съперник на Лопес е неговият сънародник Вердаско. Поставеният под номер 3 в схемата испанец се нуждаеше само от 48 минути на клея за победата над Лоренци, след като спечели 90 процента от разиграванията на първи сервис и не стигна до защита на подаване.

"Днес се чувствах много добре на корта. Малко по малко, когато започнеш толкова добре, мачът става изключително лесен. Надявам се да се приспособя напълно към условията тук, защото мачът срещу Фелисиано ще бъде много тежък. Познаваме се добре и ще стане хубав двубой", заяви Вердаско. В друг мач от четвъртфиналите в Кито, Томас Белучи от Бразилия се наложи с 6:3, 7:6(6) срещу Алберт Монтаньес, с което заличи шансовете за испански финал. Той ще играе срещу доминиканеца Виктор Естрея, който отстрани словака Мартин Клижан с 6:2, 6:2./БТА