Джон Макенроу е отписал Роджър Федерер, когато швейцарецът се подложи на операция през 2016, но не смята да повтаря грешката си. Сега 38-годишният тенисист премина през нова хирургическа интервенция на коляното, която ще го извади от кортовете до сезона на трева.

При същите обстоятелства преди четири години 20-кратният шампион от Големия шлем пропусна шест месеца, но се завърна на Australian Open 2017 и вдигна титлата. Сега за Маестрото ще бъде далеч по-трудно да повтори този успех, но Макенроу си спомня последния мач на Федерер от 2016 срещу тогавашния възпитаник на американеца Милош Раонич, и не смята да прибързва със заключенията.

„Роджър излезе от корта, куцайки, и после не игра шест месеца. А аз си помислих – това е всичко, край“, каза седемкратният шампион от Големия шлем.

„Това беше преди четири години. А той се завърна, след като не бе играл в продължение на шест месеца и успя да спечели Australian Open, печелейки мачове във формат три от пет сета. Това реално е нечувано – да започнеш по този начин след операция и впоследствие да триумфираш с три „мейджъра“. Така че никога не трябва да го отписвате“, сигурен е Макенроу.

Той сравни Федерер с 42-годишния шесткратен шампион в „Супербоул“ Том Брейди, който пренаписва историята на американския футбол.

„Феноменални са, нали? Как може тези момчета все още да играят на същото високо ниво?“.

Маестрото трябваше да играе в Дубай, Индиън Уелс, Богота, Маями и на Ролан Гарос, но няма да има възможност да стори това.

„Дясното ми коляно ме тормози от известно време,“ сподели 38-годишният тенисист през своя Instagram профил, обявявайки за операцията. „Надявах се да се оправи, но след преглед и дискусия с екипа ми, реших да се подложа на артроскопска операция в Швейцария“.

„След процедурата докторите потвърдиха, че това е било правилното решение и са уверени, че ще се възстановя напълно… Благодарен съм за подкрепата на всички. Нямам търпение да играя отново скоро, ще се видим на тревата“.

Бившият №1 ще загуби много точки за световната ранглиста, тъй като през 2019 спечели титлата в Дубай, игра финал в Индиън Уелс и спечели в Маями. В Париж имаше да защитава полуфинал.