Третата ракета на България Александър Лазаров продължава с впечатляващото си участие на турнира Източноевропейски шампионат в Белград, организиран от Янко Типсаревич.

В мач от Финалния турнир на най-добрите осем световният №544 надделя над едно от големите имена в тениса Борна Чорич след 7-6 (8), 6-7 (5), 2-0 и отказ на хърватина след близо 3 часа игра.

Двубоят бе много тежък физически и в крайна сметка след ранния пробив в решителния сет Чорич може би прецени, че няма сили да довърши срещата. За него това бе втори мач след завръщането му на корта. №33 в световната класация бе един от тенисистите, които се заразиха с коронавирус след Адриа Тур, заедно с първата ни ракета Григор Димитров, Новак Джокович и Виктор Троицки. Лазаров обаче за пореден път показа, че има потенциал да стигне много по-нагоре в класацията като пропусна и мачбол, за да сложи край на двубоя още в два сета.

Двубоят започна взривно за българина с аванс от 4-0, който обаче бързо бе върнат от Чорич. Лазаров пропусна сетбол при 6-5, но пък в драматичния тайбрек отрази два сетбола и на свой ред от третия си сложи край на частта. Във втората част двамата си размениха по един пробив за 3-2 и 3-3 преди Лазаров да постигне нов за 6-5. Сервирайки за мача, българинът пропусна мачбол и позволи да се стигне до нов тайбрек, в който този път Чорич надделя със 7-5.

Мачът бе втори от групата във финалната осмица. Вчера Лазаров загуби от Дамир Джумхур, но пък успехът над Чорич му дава отлична възможност да достигне до полуфиналите, тъй като последният му мач е с турчина Ерги Киркин. За да стигне до финалния турнир Лазаров вече преодоля три групови фази в Белград като преди близо месец записа още една много престижна победа – над №23 в света Душан Лайович.