Отборната надпревара Laver Cup между Европа и останалата част от света ще стане официално състезание от календара на ATP, съобщиха от мъжката тенис асоциация. Докато бе изключително популярна в първите си две издания пред препълнените трибуни в Прага и Чикаго, съревнованието, подкрепено от Роджър Федерер, бе считано по-скоро за аутсайдер.

Тазгодишното издание в Женева през септември няма да носи точки за ранглистата, но новината днес означава, че събитието ще получи същата логистична подкрепа, както и останалите турнири от календара на ATP. „Екипът на Laver Cup е изключително развълнуван относно това партньорство с ATP”, заяви Тони Годсик, президент и главен изпълнителен директор на мениджърската компания на Федерер TEAM8 и президент на Laver Cup.

„Винаги е било наша амбиция да изградим Laver Cup и да достигнем до сътрудничество със световния тенис - това сътрудничество с ATP след две издания на надпреварата е атестат за нашата визия за развитие“, добави той. В миналогодишното издание на Laver Cup европейският отбор бе воден от Бьорн Борг, а сред тенисистите, взели участие бяха Федерер, Новак Джокович, Александър Зверев, които се изправиха срещу капитана на световния отбор Джон Макенроу и Ник Кирьос, Кевин Андерсън и Джон Иснър.

Критиците на състезанието предположиха, че то допълнително натоварва графика и използва важен слот, в който може да се проведе Купа Дейвис, чийто формат бе променен тази година от ITF. Федерер, който помогна за създаването на турнира в чест на австралийската легенда Род Лейвър, бе повече от щастлив след новината. „Приближавайки се към края на кариерата си, е прекрасно да знам, че Laver Cup ще стане част от тура, на който аз отдадох 20 години от живота си“, сподели той. Световният номер 1 Новак Джокович описа новината като „истински празник за тениса“. „Като президент на Съвета на тенисистите съм горд от това, че подкрепям това сътрудничество“, каза сърбинът.

Крис Кърмоуд, президент на ATP, заяви, че популярността на надпреварата е била от ключово значение за решението да стане част от календара на ATP. „Този турнир накара феновете да се развълнуват за отрицателно време“, заяви Кърмоуд. „Това състезание има потенциал да привлече още и още привърженици на спорта в бъдеще“, добави той. Новината за присъединяването на Laver Cup към календара на ATP означава, че турнирът ще има достъп до всички услуги на ATP, включително маркетинг и социални мрежи, както и съдии и физиотерапевти. Тазгодишното издание ще се проведе между 20-22 септември в Женева. /БГНЕС