Българският тенисист Димитър Кузманов започна с победа в основната схема на турнира на клей от сериите "Чалънджър" в австрийския град Тулн.

В мач от първия кръг 30-годишният пловдивчанин надигра представителя на домакините Денис Новак с 6:7(3), 6:2, 7:5 за 2 часа и 36 минути игра.

Кузманов навакса изоставане от ранен пробив в първия сет, за да си осигури тайбрек, но в него отстъпи с 3:7 точки. Това обаче не го пречупи по никакъв начин и във втория сет той напълно контролираше играта, за да го спечели с 6:2.

В решителния трети сет Кузманов поведе с 4:2 гейма и имаше мачбол на свой сервис при 5:4, но го пропусна и позволи на Новак да реализира едва втория си пробив в мача.

Веднага след това обаче българинът стигна до четири шанса отново да поведе с брейк и при четвъртата възможност го реализира, за да поведе с 6:5 и малко след това да си осигури и класирането във втория кръг.

В него Кузманов ще играе с поставения под номер 7 Далибор Свърчина от Чехия. През май тази година двамата премериха сили на турнира във Франкавила и Кузманов спечели в два сета в единствената среща помежду им.

За класирането си за втория кръг Димитър Кузманов ще вземе 9 точки за световната ранглиста и 1900 евро премия.

Наградният фонд на надпреварата е общо 118 000 евро.