Националът на България за Купа "Дейвис" Димитър Кузманов се класира за полуфиналите на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Братислава (Словакия) с награден фонд 118 хиляди евро.

Кузманов надделя над квалификанта Жером Ким (Швейцария) със 7:5, 6:4 за 98 минути, след като не даде нито една възможност за пробив на съперника си.

С успеха 29-годишният пловдивчанин си осигури 5555 евро и 36 точки за световната ранглиста, в която в момента заема 223-ото място, но с победата си днес той си гарантира завръщане сред първите 200 от понеделник. 

Мачът вървеше изключително равностойно и с доминация на сервиращите, но след 0:30 при 5:5 българинът взе осем поредни разигравания, а с това и първия сет.

Кузманов продължи серията си с втори пореден брейк на подаването на 422-ия в света Ким на старта на втория сет, след което до края пловдивчанинът запази предимството си, за да триумфира срещу 20-годишния си съперник.   

Така българският национал достигна до първия си полуфинал във веригата от почти 11 месеца след надпреварата в Цуг (Швейцария) в края на юли миналата година. 

Кузманов очаква победителя от мача между поставения под номер 1 представител на домакините Алекс Молчан, 80-и в света, срещу петия в схемата чех Томаш Махач, които играят по-късно днес.