Втората ракета на България в мъжкия тенис Димитър Кузманов даде много интересно интервю пред "Дарик Кафе", в което коментира успехите си в последните седмици. От началото на годината Мико спечели два Фючърс турнира в Анталия, а на други два игра финали.

Той сподели какво са целите му и защо да си №326 в света е нещо голямо в тениса. 

"Искам да вляза в топ 250, за да участвам на турнирите от Големия шлем", заяви Кузманов.
 
"Сега е моментът, надявам се да бъда жив и здрав, да се опазя от контузии и мисля, че това е напълно възможно. Преди 2 години стигнаха до 280-о място, което е рекорд за мен, но претърпях травми и това ме спря да постигна целта си още по-рано."

"За жалост много хора не са толкова запознати и компетентни в нашия спорт, макар че благодарение на Григор и интереса в България, хората започнаха да гледат повече тенис."

"Хората не са запознати, че да си 326-и в света или 280-и е нещо много в нашия спорт. Давам често пример с футбола да речем, че ако в първите 280 във футболната ранглиста, ти си един невероятен футболист, който играе в топ първенствата. Само ранглистата в момента е 5 хиляди човека, конкуренцията е огромна."

Кузманов коментира и интересната тема с финансите в тениса и това какви саможертви коства една тенис кариера.

"Тенисът е един от най-скъпите спортове, заедно с голфа. Не всеки може да си позволи да го практикува професионално. За професионалния тенис се изискват много финанси, аз след успехите в последните години, при юношите бях достигнал до №1 в Европа до 18 години, вицеевропейски шампион бях до 18 години. След тези успехи ми помогнаха доста хора, благодарен съм им. Но в юношеските години дължа изцяло помощта си на моите родители, които са ми помагали постоянно. Имаше период, в който трябваше да продадем един от апартаментите, които имахме, за да имам нужното финансиране да пътувам по турнири."

"Да, разбира се, има възвръщаемост, но тя е след определен брой години. Въпросът е човек да има търпението и вярата да си изчака момента и да продължи да практикува тениса."

"15 хиляди долара е наградния фонд за целия турнир. Много хора си мислят, че 15 хиляди взима победителят. Това са турнирите, които са междинна стъпка между следващото ниво от веригата АТР Чалънджър и турнирите на АТР. За да натрупаш нужните точки, трябва да минеш и през тези турнири от Фючърс"

А какво е спечелим от турнира в Анталия? "18 точки и 1600 евро от наградния фонд. Като добавим и точките от финала миналата седмица стават 28 точки и някъде около 2500 евро за тези два турнира."

"Да, всичко си плащам, всички разходи, и пътни, и хотели, всичко си го поемаме ние. Всъщност, аз в частност в момента реинвестирам парите си в това, което правя. Има хора, които ми помагат, Българска федерация по тенис, Министерството през годините, има хора, които помагат."

А какви са плановете за следващите месеци? "Връщам се в България, взимам си почивка няколко дни, после съм планирал подготовка малко повече от 2 седмици, един микроцикъл тренировъчен. Може би ще отида в Барселона, където се подготвям, когато имам възможност. После ми предстои един турнир преди участието ни в Купа Дейвис. От 3 до 7 април в Пловдив играем Купа Дейвис с националния отбор. 8 отбора, мачове всеки ден от сряда до събота и в събота решаващ плейоф за влизане във Втора група. Подготовката ми е насочена към Купа Дейвис. Може би ще направя още един турнир тук в Анталия преди Купа Дейвис, а след това съм се насочил към турнирите от по-висока категория Чалънджъри, които са вече с награден фонд от 50 до 150 хиляди долара. Ранкингът ми го позволява и трябва да направя тази стъпка."

"Няма да участва (Григор Димитров), той го каза, че не влиза в плановете му участието за Купа Дейвис."

"Да, аз имам афинитет към журналистиката, още повече към Дарик, имам много приятели от Спортно шоу Гонг."

"В личен план всичко е наред. Нямам по-сериозни връзки в момента, времето и професията в момента не ми остава време да се концентрирам върху нещата в личен план", завърши Кузманов