Вторият тим на Левски спечели титлата на държавното отборно първенство по тенис за мъже, което завърши късно тази вечер. Илия Кушев и Тихомир Грозданов надделяха на финала над състезателите от НСА Фердун Шевкедов и Габриел Донев с 2:0 победи.

Мачовете за титлата се забавиха заради проливните дъждове над София, но след отлична работа на хората по поддръжката на кортовете на Националния тенис център срещите започнаха в 15.00 часа.

Първи на корта излязоха Тихомир Грозданов и Габриел Донев. Двубоят се превърна в зрелищна битка като във важните моменти от мача и двамата вземаха точките си единствено след печеливши удари, а не след грешки на съперника.

Донев стартира впечатляващо и не остави много шансове на опонента си в първите минути на срещата. Той поведе с два пробива за 4:1. В този момент обаче Грозданов заигра по-концентрирано и до края на сета стигна до обрат - 7:5.

Вторият сет беше много равностоен с мощна размяна на удари от основната линия. Донев показа отлична защита и намери начин да неутрализира силния начален удар на национала ни за Купа Дейвис. До 4:4 изглеждаше, че Грозданов държи мача под контрол, но в този момент Донев рязко повиши нивото на своето представяне. Той не само спечели сета с 6:4, но поведе с 4:0 в третия и имаше три възможности да увеличи серията си.

За пореден път обаче Грозданов показа изумителни способности да се концентрира в критични ситуации. Той успя да достигне до 4:4 преди отново да бъде пробит. На свой сервиз Донев не успя да затвори мача и Грозданов реализира поредния обрат - от 4:5 до 7:5 след повече от три часа.

Вторият мач също предложи тенис от много високо ниво. Илия Кушев се изправи срещу Фердун Шефкедов. В първия сет само един пробив раздели двамата, като състезателят на Левски успя да го реализира в деветия гейм и да спечели 6:4. Кушев поведе с 3:1 в началото на втория сет и изглеждаше, че уверено ще затвори мача в своя полза.

Съперникът му обаче демонстрира завидна воля и обърна сета до 5:3, но не успя веднага да се възползва от създалата се ситуация. Все пак усилията му се възнаградиха, след като спечели по категоричен начин тайбрека със 7:3 точки.

В решителния сет двамата си размениха по няколко пробива, като Кушев пропусна да реши мача, сервирайки при 5:3. Шефкедов отрази мачбол и намали изоставането си, но в следващия си сервиз гейм не успя да се справи с напрежението и след почти 3 часа победата остана за по-опитния Кушев - 6:4, 6:7(3), 6:4.

За първото място състезателите на Левски получиха от спонсора "Happy" чек на стойност 4000 лева, докато финалистите от НСА - 2000 лева. Призьорите бяха наградени от директора на Националния тенис център Георги Дончев и Николай Манчев, директор "Прояви" към БФТенис.