В неделя започва втория за годината турнир от Големия шлем Ролан Гарос. Надпреварата в Париж ще постави кулминацията на интересния сезон на клей, в който отново видяхме доминация на Рафаел Надал, която обаче отново бе спряна в един двубой от Доминик Тийм.

Е, в седмицата преди Ролан Гарос Надал по традиция не участва в турнири, но пък на френска земя трябва да бъде определен шампионът в един от заключителните подгряващи турнири. Той се провежда в Лион и е последната генерална репетиция за Париж.

Фазата на надпреварата е полуфинал, макар че в турнира все още има петима тенисисти. Това е така, тъй като в четвъртък мачът между Доминик Тийм и Гийермо Гарсия-Лопес не успя да се доиграе. 

Именно Тийм е №1 в схемата и големият фаворит за трофея. Австриецът не изневерява на стила си и отново играе на турнир преди надпревара от Големия шлем, което няма как да не радва неутралния тенис зрител.

С победата си над Надал в Мадрид Тийм отново показа, че на червено е сред най-добрите тенисисти в днешни дни. Ако Доминатора иска да играе финал в Лион обаче ще трябва да постигне две победи в един ден.

За него днешният ден започва с доиграването на мача с Гарсия-Лопес, който се оказа доста труден. Испанецът спечели първия сет с тайбрек, а Тийм също трябваше да мине през решителен гейм, за да вкара изобщо двубоя в трети сет. Той обаче не бе изигран заради настъпилата тъмнина. Затова двубоят ще се доиграе от 14 часа, а няколко часа по-късно победителят ще излезе срещу Душан Лайович във втория полуфинал.

Сърбинът се радва на отличен сезон, а в Лион победи Тейлър Фриц, който пък отстрани сънародника си Джак Сок преди това. За Лайович това ще бъде опит да достигне до първия си АТР финал.

Другият полуфинал противопоставя опита срещу младостта или иначе казано, Жил Симон срещу Камерън Нори.

Дълго време Симон бе част от топ 10 на света, но в момента е едва 75-и. На френска територия Симон се чувства добре и го показва през цялата седмица. Той се възползва и от лесния жребий, в който се изправи последователно с квалификант и щастлив губещ преди на четвъртфиналите да срещне Михаил Кукушкин. Мачът бе много тежък, но Симон надделя с тайбрек в трети сет - 4:6, 6:4, 7:6(5).

Камерън Нори определено е по-неизвестното име от двамата. В момента Нори е ракета №3 на Великобритания след Кайл Едмънд и Анди Мъри, а на 22 години започва да показва огромния си потенциал. В момента той е №102 в света, но с изявите си през тази седмица си гарантира влизане в първата стотица до около №85. И то при загуба в полуфинала! А Нори ще влезе в двубоя със самочувствието на първа победа над играч от топ 10. 

Тя дойде над втория в схемата Джон Иснър - 7:6(1), 6:4, а преди това Нори победи и друг висок и мощен тенисист в лицето на Максимилиан Мартерер - 6:1, 6:4.

Телевизионното предаване на MAX SPORT 2 от полуфиналите започва в 15:30 часа със Симон-Нори, а след това мачът на Лайович с победителя от Тийм и Гарсия-Лопес e по MAX SPORT 1.