Погледите на тенис феновете са насочени към Ню Йорк, където от понеделник стартира последният за годината турнир от Големия шлем US Open. Там отново ще следим със затаен дъх изявите на Григор Димитров и неговите колеги.

Преди това обаче има още един трофей за раздаване в мъжкия тенис, а кой би отказал нова купа? Екшънът през тази седмица е в Уинстън-Сейлъм, градче в Северна Каролина, което е домакин на турнир от сериите АТП 250 - последен шанс за тенисистите да премерят сили и да се подготвят с официални мачове за US Open.

Надпреварата се слави със специален статут. Провежда се за седма година, но за тази кратка история вече си заслужи званието на най-добрия АТП 250 турнир.

Това признание дойде от не кой да е, а от самите тенисисти, които избраха Уинстън-Сейлъм и турнира в Стокхолм в зала за най-качествените надпревари от този ранг.

Тенис комплексът на университета Уейк Форест приема мачовете от турнира, а още в понеделник тенисистите изпитаха необичайни емоции. Те се насладиха на първото пълно слънчево затъмнение в САЩ от 1918 година насам, а тези, които имаха мачове по това време, трябваше да играят на осветление.

Затъмнението или нещо друго, но първите 16 поставени "окапаха като круши". Те почиваха в първи кръг, след което 10 от тях се сбогуваха с надпреварата в дебютните си двубои, а сред тях бяха имена като Пабло Кареньо-Буста, Жил Симон, Фернандо Вердаско, Даниил Медведев и Виктор Троицки.

А изненадите продължиха и на осминафиналите. Особено след отличното си представяне в Синсинати и достигнатия полуфинал там, Джон Иснър, който е двукратен шампион от Уинстън-Сейлъм и още нямаше загуба тук, се очерта като големия фаворит. Само че младокът Борна Чорич изобщо не се притесни и победи Големия Джон със 7:5, 6:2.

Негов следващ съперник ще бъде германецът Ян-Ленард Щруф, който се справи трудно с 6:3, 6:7(3), 7:6(3) над италианския ветеран Андреас Сепи.

Още един тенисист от "следващата генерация" е в топ 8 в лицето на Тейлър Фриц. Американецът се нуждаеше от два тайбрек сета, за да отстрани още един от поставените - Паоло Лоренци.

Въпреки големия брой отпаднали фаворити, първият в в схемата Роберто Баутиста Агут продължава уверено. Той победи Маркос Багдатис с 6:3, 6:4, за да запише победа №200 на ниво АТП в своята кариера, а в търсене на №201 ще срещне именно Фриц.

Шестият поставен Стив Джонсън се справи с аржентинеца Карлос Берлок със 7:6(1), 6:4 и ще срещне Кайл Едмънд, след като британецът мина много лесно през Мартон Фукович от Унгария.

Третият младок в топ 8 е кореецът Хьон Чунг, чийто съперник Жулиен Бенето се отказа в началото на втория сет заради травма в рамото. Чунг ще се изправи срещу винаги интересния за наблюдаване босненец Дамир Джумхур, който победи Орасио Себайос със 7:5, 6:3.

И ако се питате, дали можете да гледате най-интересните мачове от турнира по телевизията, отговорът е да. Mtel Sport 1 ще излъчи четвъртфиналите Джонсън-Едмънд и Чунг-Джумхур в четвъртък вечер от 22 часа българско време.

В нощта на петък срещу събота от 2 часа след полунощ пък е време на двата полуфинала, а големият сблъсък за трофея е в събота срещу неделя точно в полунощ отново по Mtel Sport 1.