Много важна седмица за големите тенис звезди при мъжете започва от днес. В следващите 7 дни те отново ще си оспорват голям трофей - този от Мастърса в Синсинати.

Турнир, който е много специален за нас, тъй като на него преди точно година Григор Димитров спечели своята първа Мастърс титла.

Именно тази титла обаче сега води до големите притеснения за огромен спад в класирането на българина. За съжаление през тази година Григор не успява да затвърди позициите си от миналия сезон и в следващите 7 дни има да защитава цели 1000 точки.

Всичко това значи, че при ранно отпадане Димитров може да се смъкне с поне две позиции. По-важен е фактът, че в годишната класация Григор е под №14 и ще трябва да се потруди сериозно в следващите седмици, ако иска да остане в топ 10.

В Торонто той записа две качествени победи над Фернандо Вердаско и Франсис Тиафо, но пък бе категорично надигран от Кевин Андерсън.

Няма как да пропуснем и факта, че преди година имаше един куп отсъстващи, което направи и пътя към трофея малко по-лек. Тогава на 1/2-финал бе надигран Джон Иснър, а на финал Ник Кириос.

Сега обаче ситуацията е такава, че дори при положително развитие Григор би срещнал великите Новак Джокович и Рафаел Надал съответно във втория и третия си мач в надпреварата.

Българинът е поставен под №5 в схемата, но жребият определено не бе благосклонен към него, тъй като е в една четвъртина със споменатите Надал и Джокович.

Първото препятствие ще бъде победителят от мача Дамир Джумхур-Миша Зверев, а след това идва шампионът от Уимбълдън Джокович. Който оцелее тук, на 1/4-финал би трябвало да срещне световния №1 и пресен шампион от Торонто Надал. Пред испанеца пътят също не е лек, защото още в първия си мач най-вероятно ще срещне Милош Раонич, а след това някой измежду Кайл Едмънд, Денис Шаповалов и Франсис Тиафо.

В горната половина са още Александър Зверев и Марин Чилич, които могат да оформят четвъртфинал помежду си.

Своето завръщане на корта в Синсинати пък ще направи Роджър Федерер, който не е играл от Уимбълдън насам. Той е втори в схемата и ще започне срещу Петер Гойовчик или Жоао Соуса. Още в трети кръг пък е възможен мач с Анди Мъри, който започва с поставения под №16 Лука Пуй.

В тази четвърт има страхотна концентрация на качествени тенисисти като Доминик Тийм, Кей Нишикори, Андрей Рубльов, Стан Вавринка и Диего Шварцман. Само един от споменатите ще стигне до четвъртфинал, където пък би срещнал Федерер или Мъри, ако няма изненади.

В третата част на схемата топ поставените са Хуан Мартин дел Потро и Кевин Андерсън, но и те няма да имат лек път напред, защото тук са Давид Гофен, Ник Кириос, финалистът от Торонто Стефанос Циципас, Борна Чорич и Хьон Чун.

Както винаги, турнирът в Синсинати можете да гледате през цялата седмица в ефира на MAX Sport 1.

Ето и мачовете от първи кръг, които не трябва да пропускате:
Франсис Тиафо - Денис Шаповалов
Новак Джокович - Стив Джонсън
Давид Ферер - Беноа Пер
Стефанос Циципас - Давид Гофен
Борна Чорич - Даниил Медведев
Хьон Чун - Джак Сок
Кей Нишикори - Андрей Рубльов
Стан Вавринка - Диего Шварцман
Лука Пуй - Анди Мъри