Вълнуващ етап от сезона в тениса започва със старта на новата седмица! След битките по хард кортовете, сега е време за тенис на клей. 

Землената настилка има своите специфики, а именно на нея състезателите ни демонстрират голямата красота на играта - условията обуславят по-дълги разигравания, повече търпение и наистина специални изпълнения, за да може да бъде надигран съперникът. Тук сервисът няма толкова голямо влияние и за успех са нужни много комплексни качества.

Сезонът на червено вече започна с два турнира от категория АТП 250 в Маракеш и Хюстън, но същинската част от клей турнето стартира с Мастърс турнира в Монте Карло, който ще се проведе през тази седмица.

Прекрасните гледки в Княжеството създават превъзходна атмосфера, заради което това е един от любимите турнири на тенисистите.

Хубавата новина за всички фенове на играта е фактът, че след контузии отново се завръщат първите двама в световната ранглиста Анди Мъри и Новак Джокович. След разочароващото начало на сезона за двамата, сега те ще са решени да възвърнат самочувствието и да печелят трофеи на клей.

Дали обаче Рафаел Надал ще им даде такава възможност? Края на клея отновно е на високо ниво, а в Монте Карло ще се бори за своята рекордна 10-а титла от Княжеството. Нито един тенисист в историята няма толкова трофеи от една надпревара, а Надал може да стигне до 10 и в Мадрид, и Барселона.

За съжаление в Монако ще има и не малък брой отсъстващи. Сред тях най-много се отличава Роджър Федерер, който след невероятния си старт на годината реши да си вземе почивка в сезона на клей и най-вероятно ще играе само на Ролан Гарос. Кей Нишикори и Милош Раонич пропускат надпреварата заради контузии, а другите от топ 20, които няма да видим, са Джак Сок, Ник Кириос и Гаел Монфис.

Тези липси направиха Григор Димитров осми поставен в схемата, което гарантира на българина директно участие във втория кръг и по-благоприятен път към четвъртфиналите. Димитров ще стартира с мач между победителя от двубоя на квалификанта Ян-Ленард Щруф и участващия с покана от организаторите тийнейджър Каспер Рууд. При успех в третия кръг най-вероятният съперник изглежда силният на клей испанец Роберто Баутиста Агут, а лидер в четвъртината на Гришо е Рафа Надал, с когото могат да се срещнат на четвъртфинал.

Добрата новина за родния тенисист е, че по време на клей сезона няма да защитава много точки и при добро представяне гарантирано ще се завърне в топ 10 на ранглистата. Той обаче трябва да се върне и към високото си ниво от началото на сезона, защото в последните си пет мача има четири загуби, включително и поражението от Томи Робредо на клея в Маракеш.

Още в първи кръг ще станем свидетели на много интересни мачове като Беноа Пер - Томи Хаас, Борна Чорич - Жреми Шарди, Виктор Троицки - Пабло Куевас, Лука Пуй - Райън Харисън, Александър Зверев - Андреас Сепи, Пабло Кареньо Буста - Фабио Фонини и още много. А когато големите 8 се включат във втория кръг нещата стават още по-сериозни.

Ето как биха изглеждали четвъртфиналите, ако поставените стигнат до тях:
Анди Мъри - Марин Чилич
Стан Вавринка - Жо-Вилфрид Цонга
Григор Димитров - Рафаел Надал
Доминик Тийм - Давид Гофен

Много интересно ще бъде и при двойките, където голяма част от най-добрите на сингъл решиха да вземат участие. Григор Димитров също ще участва в тандем с легендата Ненад Зимонич като техният мач от първи кръг е още в понеделник. Има още страхотни двойки като Новак Джокович/Виктор Троицки, Жил Мюлер/Жил Симон, Миша Зверев/Александър Зверев и Филип Колшрайбер/Доминик Тийм.

Турнирът в Монте Карло можете да гледате в ефира на Mtel Sport 1, където предаването всеки ден ще стартира в 12 часа българско време.