Рафаел Надал е роден с шампионски манталитет и именно заради това е един от най-великите тенисисти на всички времена, смята треньорът на Матадора Карлос Моя, който го определи като „спокоен“ човек от Майорка, който се превръща в „звяр“ на корта.

В специален епизод на Тенис Легендите по Евроспорт, към Матс Виландер и Жустин Енен се присъединиха още няколко души, за да обсъдят какво се крие зад величието на 19-кратния шампион в турнирите от Шлема. Освен Моя, в панела бяха още членът от треньорския щаб на Надал – Франсиско Роч, както и агентът на испанския тенисист Карлос Коста. Невероятната психологическа устойчивост и шампионски манталитет на Надал са сред най-значимите черти в характера му и независимо от спокойния му нрав извън корта, треньорският му щаб разкри, че той винаги е притежавал страстта и желанието за победа у себе си.

„Мисля, че се раждаш по този начин. Може да научиш много неща, определено. Той се подобри много през годините, но трябва да го имаш в себе си. Помага и това, че произхожда от спортно семейство. Ако тенисистите можеха да бъдат учени на това, щяхме да имаме много версии на Рафа сега. Никой не е очаквал момчето от Майорка да спечели 19 титли от Големия шлем и 12 на Ролан Гарос. За мен бе голяма изненада, че триумфира и на Уимбълдън. Със сигурност подобряваш аспекти от играта си през годините, но го имаш заложено в себе си от раждането, нямам съмнение в това“, каза Моя.

„Надал е много спокойно момче извън корта, но когато излезе за двубой става истински звяр. Знаете, той е винаги на повече от 100% и никога не се отказва. Той винаги се бори. Дори и да загуби някоя среща, той ще даде всичко от себе си – аз го знам, Карлос го знае, всички негови почитатели го знаят отлично“, завърши той.