Карлос Алкарас започна успешно защитата на титлата си в Барселона, след като надви с лекота Нуно Борхес с 6-3, 6-1 в мач от втори кръг на надпреварата, който продължи малко над час.

Поставеният под номер 1 в схемата на турнира дръпна на бърза ръка с 5-1 след два пробива в подаването на португалеца, преди Борхес да покаже зъби и да върне единия брейк. Той обаче се провали още в следващия гейм, а това се оказа фатално и за загубата на сета. Във втората част световният номер 2 бе още по-убедителен, давайки само гейм на 79-ия в световната ранглиста.

Алкарас ще играе на осминафиналите с победителя от изцяло испанския сблъсък между Бернабе Сапата Мирайес и Роберто Баутиста Агут, които играят по-късно тази вечер.

Давид Гофен сломи съпротивата на ветерана Фелисиано Лопес за място във втори кръг. Там ще играе и аржентинецът Педро Качин, който е първият съперник на втория в схемата Стефанос Циципас. Алехандро Давидович Фокина пък е 1/8-финалист след двусетов успех над Томас Мартин Ечевери от Аржентина.