Даниил Медведев се класира за четвъртфиналите на тенис турнира от сериите Мастърс 1000 в Шанхай след труден двусетов успех над Вашек Поспишил – в отделните части 7-6 (7), 7-5 за малко над два часа игра.

Финалистът на Ю Ес Оупън не показа най-добрия си тенис, но във важните моменти беше по-солидният на корта. Канадецът бе този, който стигна първи до пробив в шестия гейм, но сервирайки за сета се пропука, а впоследствие руснакът вкара откриващата част в тайбрек. Там Поспишил имаше два сетбола, но отново не успя да ги реализира, докато Медведев се възползва от първия си и дръпна в резултата.

Втората част също беше равностойна, като шампионът от Синсинати поведе рано с 2-0, но още в следващия гейм допусна рибрейк. Играта вървеше гейм за гейм, когато руснакът нанесе решителен удар с пробив в 12-ия гейм, за да избегне нов тайбрек. Така Медведев се класира за четвъртфиналите, където го чака Фабио Фонини.

Италианецът се справи със съпротивата на сънародника на Медведев – Карен Хачанов, след 6-3, 7-5. Фонини се нуждаеше от един пробив за успех в първия сет, а във втория компенсира моментално изоставането си с брейк на старт, за да затвори срещата след нов пробив в 11-ия гейм.

Медведев и Фонини са си разменили дотук по една победа в съперничеството, като за последно се изправиха един срещу друг в Сидни през 2018, когато успехът бе за руснака. /БГНЕС