Джон Иснър от САЩ спечели маратонския петсетов мач срещу Никола Маю от Франция от първия кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис, който продължи два дни. Двубоят от Уимбълдън вече влезе в историята, след като поставеният под номер 23 Иснър спечели с 6:4, 3:6, 6:7(7), 7:6(3), 70:68 след общо 11 часа и 5 минути игра.

Двубоят се доигра днес, след като снощи беше прекъснат при 59:59 в петия сет заради настъпилата тъмнина, а самият мач бе започнал още във вторник.

Днешното доиграване продължи малко повече от час и в крайна сметка Иснър се възползва от първия шанс за пробив и мачбол, реализирайки го с прецизен минаващ удар на мрежата.

Това беше най-дългият мач в историята на тениса, в който бяха изиграни общо 183 гейма.

Иснър пласира рекордните за една среща 112 аса, с девет повече от съперника си.

Двамата разиграха общо 980 точки, като любопитното е, че Маю спечели повече от тях - 502, но това не беше достатъчно. Французинът излезе 155 пъти на мрежата в двубоя и завърши успешно 111 от атаките си.

Иснър пък спечели 97 точки на мрежата от 144 опита. Американецът направи и 246 печеливши удара, с два повече от френския си съперник.

"Малко съм уморен, но когато играеш такъв мач при такава атмосфера тази умора не се чувства. Публиката беше фантастична. Маю се показа като истински боец. Исках и двамата да бъдем победители. За мен беше чест да играя срещу него. Пожелавам му всичко най-добро", заяви Иснър, който във втория кръг ще играе срещу холандеца Тимо Де Бакер.