Испания защити по най-достойния си начин титлата в Купа Дейвис, след като спечели мача на двойки в неофициалното световно отборно първенство по тенис. Фелисиано Лопес и Фернандо Вердаско се наложиха над Радек Щепанек и Томаш Бердих със 7:6, 7:5, 6:2, след което Испания поведе на Чехия с недостижимото 3:0 в Палау Сант Жорди в Барселона. Така утрешните последни два мача при синглите остават без значение за крайния изход.

Испания спечели четвърта титла в отборния турнир от 2000-ата година насам и става първият отбор след Швеция през 1998-а година, който защитава трофея. Днешната победа дойде благодарение и на грешките на Бердих, чийто неубедителен сервис стана причина испанците да реализират три от четирите си възможни брейкове. Фернандо Вердаско пък е част от победата за втора поредна година.

Миналия сезон намиращият се на 9-о място в ранглистата състезател спечели решителния сингъл срещу Аржентина. Сега пък той направи два пробива, включително и в решителния 14-и гейм на втория сет. Накрая пък Щепанек прати топката в мрежата и позволи на испанците да спечелят титлата на същия терен, на който взеха първата си преди девет години.

"Не очаквахме, че титлата ще дойде при нас толкова бързо, коментира капитанът на победителите Алберт Коста. Минути преди това пък испанският принц Фелипе предаде купата в ръцете на Фелисиано Лопес под скандиранията Шампиони на публиката в Барселона. Сега Испания е шестият отбор в ранглистата на Дейвис Къп, като първото място принадлежи на САЩ с 32 трофея. Следват Австралия с 28, Франция и Великобритания с по 9, Швеция със 7.