Седмият в света Рафаел Надал изрази своите притеснения от увеличаващия се брой турнири, които се провеждат на твърди кортове. 30-годишният испанец, когото всички наричат Краля на клея, заяви, че подобна промяна ще се отрази зле върху организма му.

Както е известно, до 2019 година южноамериканските турнири на червени кортове ще изчезнат. Буенос Айрес и Рио де Жанейро вече обявиха намерението си да преминат към твърди кортове, за да привлекат повече топ играчи. Надал, който има 49 титли на клей, обаче не счита, че тези промени ще са от полза за тениса.

„Очевидно е, че ако намалеят турнирите на клей кортове, ще има по-малко тенисисти, които са силни на тази настилка. Това е нормално, нали? Ако 80 процента от турнирите минат на твърди кортове, то тогава най-добрите тенисисти в света ще се превърнат в специалисти по твърдите настилки“, коментира Надал.

„Ако увеличаваме броят на турнирите, които се играят на хардкортове, тогава нито един топ играч няма да иска да играе на клей, а ще държи на своята настилка. Това не би се случило преди, когато имаше повече турнири на червено. Имаше страхотни играчи на клей. Ситуацията се променя, защото АТП натиска за още и още турнири на твърди кортове. Ако всички сме съгласни, че това е посоката на нашия спорт, добре. За мен обаче не е честно. Ето например всяка година финалният Мастърс турнир (в който участват 8-те най-добри играчи през календарната година) се играе на твърдо. 11 или 12 години съм участвал в него все на твърди кортове. И е без значение, че да се класирам на него, е трябвало да играя на трева, клей, хардкорт или в зала. Затова не го считам за справедливо. В същото време да играя на твърди кортове е най-лошото за моето тяло“, коментира Надал, който през годините имаше множество проблеми с колената.