Вълнуващи и безсънни нощи предстоят в следващите седмици. Защото месец март в тениса е посветен на двата големи Мастърс турнира в САЩ - Индиън Уелс и Маями.

Турнирите от тази категория са общо 9, но "слънчевият дубъл", както са известни двете последователни надпревари, е по-специален поради факта, че това са единствените Мастърс турнири с основна схема от цели 96 тенисисти, а това значи и шанс за изява на много състезатели.

Първи на дневен ред е Индиън Уелс. Отправяме поглед към турнира при мъжете, в който както винаги ще се надяваме на безсънни нощи с Григор Димитров.

Тенис битките вече стартираха, но българинът, както и останалите 31 поставени, има лукса да почива в първи кръг.

Първият мач на Димитров ще бъде в събота вечер или ранните часове на неделя в зависимост от програмата, а съперник е винаги опасният испанец Фернандо Вердаско.

Заради неучастието на Рафа Надал, Григор е поставен под №3, а като такъв очакванията към него логично са големи. Особено и като се има предвид, че в последния си Мастърс зад Океана Григор стигна до титлата в Синсинати.

По принцип турнирът в Индиън Уелс определено не е сред най-успешните за българина. На него Гришо никога не е минавал трети кръг, а през миналата година допусна болезнена загуба от Джак Сок след пропуснати 4 мачбола.

Сега обаче ситуацията е доста по-различна, а Димитров изрази желание да постигне големи мартенски успехи. Началото на годината за него бе сравнително добро, а хубавата новина сега е, че вече е напълно възстановен от вируса, който го мъчеше в последните седмици и ще може да покаже класата си. Григор ще се пусне и в надпреварата на двойки. Там той ще бъде в тандем с Хуан Мартин дел Потро, а още в първи кръг /в събота сутрин след 4 часа/ ги чака интересен мач с испанците Фелисиано и Марк Лопес. Интересното е, че организаторите на турнира обявиха любопитен бонус от 1 милион долара за този, който успее да спечели надпреварата и на сингъл, и на двойки.

Само че това изглежда като ужасно трудна задача предвид голямата конкуренция. Ако Григор успее да преодолее Вердаско, то в трети кръг най-вероятно го очаква един от най-добрите млади тенисисти в лицето на Андрей Рубльов. За осминафинал най-високо поставеният евентуален съперник е Роберто Баутиста Агут, а в топ 8 го чакат имена като Ник Кириос и Кевин Андерсън.

Григор е в половината на световния №1 и шампион в Индиън Уелс от 2017-а Роджър Федерер. Маестрото ще се опита да стигне до рекордна шеста титла от турнира и влиза в него като големия фаворит. Той ще стартира с мач срещу Федерико Делбонис, а нататък може да срещне солидни тенисисти като Филип Краинович и Фабио Фонини, а за четвъртфинал Доминик Тийм, Томаш Бердих или Хьон Чун.

Федерер обаче не е единственият, който е в търсене на шести трофей от Индиън Уелс. Защото хубавата новина е, че на корта се завръща другият петкратен шампион Новак Джокович. Сърбинът се подложи на лека хирургическа интервенция след Аустрелиън Оупън, но вече е отново на корта и уверява, че е готов да даде 100% от себе си.

Но липсата на участия в турнири в последните над 6 месеца се отрази и на ранкинга на Джокович, а това означава тежък път към заключителните етапи. Ноле е поставен под №10 и започва с мач срещу Камерън Нори или Таро Даниел, а след това може да станем свидетели на супер сблъсък с друг завръщащ се след контузия топ играч – Кей Нишикори. А на осминафиналите не става по-лесно – евентуална среща с Дел Потро или Давид Ферер, които може да оформят едно от другите дербита в трети кръг.

Всичко това се случва в четвъртината на №2 в схемата Марин Чилич, който започва срещу Виктор Троицки или Мартон Фучович.

В долната половина е и четвъртият поставен Александър Зверев. Германецът стартира срещу Михаил Южни или Жоао Соуса, а в трети кръг може да има зрелище с бившия №3 в света Милош Раонич, който също прави първи стъпки на корта след продължително отсъствие. В тази  четвъртина са още Кайл Едмънд, Диего Шварцман, Лука Пуй и Джак Сок.

Страхотни мачове има още от първия кръг, а Mtel Sport 1 ще излъчва всичко от мъжката надпревара в Индиън Уелс. Прякото предаване стартира след 20 часа вечер и продължава до края на всички двубои от състезателния ден.