В понеделник започва най-големия турнир в тениса Уимбълдън и логично всички фенове са насочили поглед към "Ол Инглънд Клъб" и голямото двуседмично шоу на трева.

Това обаче не значи, че и в дните преди това няма качествен тенис. Напротив! Ийстборн е домакин на най-големия турнир през тази седмица, който е и последен шанс за подготовка преди Уимбълдън.

Заради това и в надпреварата се включиха огромен брой много качествени тенисисти. Какво ще кажете за мач Анди Мъри - Стан Вавринка? Преди 1-2 години това можеше да бъде финал на турнир от Големия шлем, но сега това бе двубой от първи кръг! Да, точно така, контузиите на двете звезди доведоха до спад в ранкинга и двамата се включиха с уайлд кард. Жребият пък си направи шега и ги срещна още на този ранен етап.

Е, Мъри показа, че бързо навлиза във форма и победи швейцареца с 6:1, 6:3, след което обаче загуби от своето протеже и настоящ №1 на Великобритания Кайл Едмънд с 4:6, 4:6.

Едмънд е под №2 в схемата и към момента остава най-високо поставеният в нея. Това е така, тъй като №1 Диего Шварцман загуби с 6:4, 4:6, 5:7 от Лукаш Лацко.

В петъчния ден е време за четвъртфиналите, а до този етап стигнаха само трима от топ 8, след като рано отпаднаха още Леонардо Майер, Давид Ферер и Стив Джонсън.

Тук обаче са Едмънд, друг талантлив британец Камерън Нори, сензационния полуфиналист от Ролан Гарос Марко Чекинато, винаги опасния на трева Миша Зверев и мега талантът Денис Шаповалов.

MAX SPORT 1 ще излъчи двата най-интересни четвъртфинала, както и полуфиналите в петък, и финала в събота.

След 14:30 часа Марко Чекинато излиза срещу намиращия се във форма през тази година Джон Милман.

Италианецът е в необичайната роля на №31 в света, което се случи след достигането му до полуфинал на Ролан Гарос. След Париж Чекинато си взе по-дълга пауза и всъщност първият му мач на трева бе в предишния кръг, когато постигна обрат над Денис Истомин – 4:6, 6:4, 7:5. Куриозното е, че това  бе изобщо първата му победа на трева в цялата кариера. Единственият му друг мач на тази настилка бе загуба в три сета от Кей Нишикори на Уимбълдън 2017. Сега обаче самочувствието си казва думата, а идеалният вариант за него ще бъде да изиграе още няколко мача преди Уимбълдън, където ще бъде сред поставените. През този сезон Чекинато има четири четвъртфинала като е спечелил във всеки един от тях.

Сега обаче срещу него е съперник с доста повече опит на трева. Милман записа доста впечатляващи победи от началото на седмицата, побеждавайки Жил Мюлер и Леонардо Майер.

Това е и идеален шанс за Милман да си върне за загубата на финала на турнира в Будапеща по-рано през сезона. И за двамата това бе първи финал, но до дебютен трофей стигна Чекинато.

След тях пък на корта излизат големия брат Зверев и доста по-младия Шаповалов. На трева Миша е много солиден тенисист със своята игра сервис-мрежа, но от другата страна ще бъде един от големите таланти на съвременния тенис.

Канадецът бе в серия от три загуби, но я спря с победа над Джаред Доналдсън. На трева Шаповалов все още не се чувства толкова уверен, което дава известно предимство на Зверев, но като цяло мачът определено е непредвидим.

Другите четвъртфинални двойки са Лукаш Лацко – Камерън Нори и Михаил Кукушкин – Кайл Едмънд.