Кей Нишикори е първият финалист на турнира в Бризбейн. След като в последните години три пъти губеше на полуфинал, този път „японския самурай“ премина и последното стъпало преди финала. Това стана след победа с два сета 7:6(3), 6:3 над четвъртия в ранглистата Стан Вавринка.

Така Нишикори вече очаква да разбере своя съперник, който ще бъде определен от втория полуфинал между Григор Димитров и Милош Раонич.

В първия сет двамата Нишикори и Вавринка бяха стабилни на сервис като японецът изпусна единствените шансове за пробив в частта още във втория гейм. Стигна се до тайбрек, който бе изпълнен с минипробиви, но в крайна сметка азиатецът се наложи със 7:3.

Във втория сет Нишикори дръпна напред с пробив аванс за 3:1. Швейцарецът направи моментален рибрейк, но още един пробив за Нишикори бе достатъчен за победата.

„За първи път успях да спечеля и да се класирам за финал. Първият сет бе много оспорван. Някакси успях да го спечеля и с нетърпение чакам мача за титлата утре. Най-важното за мен ще бъде да съм 100% свеж за финала“, заяви след успеха победителят.