Водачът в схемата Тейлър Фриц изненадващо отпадна още във втория кръг на турнира от сериите ATP 500 в Токио, след като загуби от представителя на домакините Шинтаро Мочизуку с 6:0, 4:6, 6:7 (2). Мочизуку заема 215-то място в световната ранглиста и участва в надпреварата с „уайлдкард“, но успя да стигне до сензационен успех, въпреки че загуби първия сет на нула, а в третия изоставаше с 2:5.

В първия кръг на турнира 20-годишният японец надви Томаст Мартин Ечевери за първата си победа на ниво ATP, но днес той започна сковано срещу Фриц и не успя да вземе гейм в първата част. Мочизуку вдигна нивото си във втория сет и се наложи с 6:4, а в решаващата трета част навакса пасив от 2:5, за да стигне до тайбрек, в който се наложи със 7:2, за да затвори мача след точно два часа игра.

По този начин Мочизуку се класира за четвъртфиналите в Токио, където ще срещне австралиеца Алексей Попирин. От своя страна Фриц пропусна златна възможност да натрупа точки в битката с Холгер Руне за последното място, даващо прави на участие във Финалите на ATP. Към момента Руне заема осмата позиция с 3110 точки, докато Фриц има 100 по-малко.

Новак Джокович, Карлос Алкарас, Даниил Медведев и Яник Синер вече си осигуриха място в Торино, а Андрей Рубльов, Стефанос Циципас и Александър Зверев са почти сигурни участници.