Финалистът през 2005 година и местен любимец Лейтън Хюит се класира за третия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис.

В рекордното 16-о поредно участие на "Мелбърн Парк" 30-годишният Хюит отстрани поставения под номер 15 Анди Родик (САЩ). Американецът се отказа в началото на четвъртия сет при 6:3, 3:6, 4:6 заради контузия на дясното бедро.

„Исках да продължа, но за съжаление нямаше как да стане. Много съжалявам. Неприятно е и за публиката, и за Лейтън“, коментира Родик, който е четирикратен полуфиналист на „Мелбърн Парк“.

Американецът се отказа след малко повече от два часа игра. Той получи болки още във втория сет и това затрудни придвижването му по корта. Между точките Родик се движеше бавно с наведена глава и езикът на тялото му показваше, че има проблеми.

„Беше ясно, че той е разтегнал и има проблем. В такава ситуация не е лесно да останеш концентриран, когато виждаш, че съперникът ти очевидно страда. Анди е страхотен боец...той е като мен. Той играе със сърце и никога не би се отказал, ако може да продължи“, каза Хюит.

Австралиецът ще играе в третия кръг срещу 21-годишния Милош Раонич от Канада. Поставеният под номер 23 Раонич наниза 17 аса при победата над германеца Филип Печнер с 6:4, 5:7, 6:2, 7:5 след почти три часа игра.

В най-оспорвания мач за деня поставения под номер 12 Жил Симон (Франция) загуби от сънародника си Жулиен Бенето с 5:7, 6:7(8), 6:1, 6:3, 2:6 след повече от четири часа на корта. Така 30-годишният Бенето изравни най-доброто си класиране на "Мелбърн Парк" от 2006 година.

Следващият съперник на французина ще бъде поставения под номер 24 японец Кей Нишикори, който обърна представителя на домакините Матю Ебдън с 6:3, 6:1, 4:6, 1:6, 1:6.