Първата ракета на България Григор Димитров загуби финала на силния ATP турнир в Сидни.

След страхотна битка и тайбрек, сърбинът Виктор Троицки успя да защити титлата си от надпреварата, и я печели за втора поредна година.

Григор спечели първия сет с доминиращо 6:2, изигра ужасен втори и падна с 1:6, а в третия пропусна куп точки за пробив, за да отстъпи в тайбрек с 6:7 (7:9).

Финалът продължи 2 часа и 17 минути, а Гришо ще трябва да чака още за петата си титла в ATP веригата. Това бе първи финал за него от октомври 2014-та година насам, и общо седми в кариерата му.

Надпреварата в Сидни бе и последна преди старта на Australian Open.


Хронологията на финала Григор Димитров - Виктор Троицки 1:2 сета (6:2, 1:6, 6:7)

Виктор Троицки спечели тайбрека с 9-7 точки, а с това и мача с 2:1 сета.

Тайбрек: Троицки поведе с 3-1 точки в тайбрека, но Григор не се отказваше. Той намали до 3-2, преди отново сърбинът да сервира. Гришо спечели две точки при подаване на Троицки, и нещата се обърнаха до 4-3 в негова полза, и сервис за българина! Никой обаче не успя да се откъсне, и последва ново равенство за 5-5.

Троицки сервира и спечели за 6-5, и получи шанс за шампионска титла. Григор не позволи това да стане, и спечели своето подаване, принуждавайки сърбина да прати топката в аут.

Димитров спечели отново подаването си, и от своя страна получи шанс за шампионска точка. Дълго разиграване докара и двамата тенисисти на мрежата, но Гришо сгреши, и равенството бе факт - 7-7.

Следващата възможност бе за Троицки, при сервис на Григор. С невероятно разиграване, поредното и последното в мача, титлата отиде при сърбина, след 9-7 точки в тайбрека!

6-6 Отново равенство, след един много дълъг и оспорван гейм. Тайбрек ще реши титлата!

6-5 Григор поведе с 40-15 при свое подаване, след като отново топката му залепна за линиите. Троицки затрудни българина, но не го спря от спечелване на гейма.

5-5 Шампионски тенис от Гришо, и бързо върнат пробив!

4-5 Първият пробив е факт, но той е за Троицки. Сърбинът повежда, след като даде само една точка на Гришо, и българският тенисист прати последната топка в мрежата.

4-4 Пореден пропуснат шанс за пробив от Гришо, и след няколко равенства, българинът прати топката в мрежата, за да стигне Троицки до 4-4.

4-3 Димитров поведе бързо в този седми гейм, но след това отново изпусна инициативата. След като позволи на сърбина да го разходи из целия корт, Гришо все пак намери успя да спечели сервис гейма си.

3-3 Нито един от двамата тенисисти не може да вземе сериозно надмощие. Гришо стигна до 40-40, но след това Троицки показа добри удари и спечели подаването си.

3-2 В петия гейм Троицки бе този, който пропиля точките си за пробив - общо три. С два страхотни форхенд удара, Григор спаси своя сервис гейм.

2-2 Григор пропусна пак две точки за пробив в четвъртия гейм, където поведе с 40-15, след като Троицки прати две топки в аут. Сърбинът обаче стигна до изравняване, а след това отново не позволи на Димитров да спечели точка за пробив. Четвъртата възможност пред Гришо отново пропадна, след топка в мрежата, а с ас Троицки взе предимство. С още един ас сърбинът спечели подаването си.

2-1 Гришо отново с моменти на изумителен тенис, но и с много отпор от страна на Троицки, успя да спечели подаването си.

1-1 Димитров започна добре и втория гейм, като стигна до две точки за пробив, но пропиля страхотния шанс. Две грешки на Гришо дадоха гейма на Троицки.

1-0 Гришо сервира в първия гейм от решителния трети сет и поведе в резултата.

Ужасяващ втори сет за Григор Димитров на финала в Сидни. Българинът взе само един гейм, при това с пробив, и загуби своите подавания. Виктор Троицки стъпи на крака и демонстрира защо е все още настоящ шампион на този турнир. Сърбинът се наложи с 6-1 за 25 минути игра. Всичко ще се решава в последен трети сет.

1-6 Подобно на предишния гейм, и тук Гришо не изглеждаше изобщо в мача, и спечели само една точка, за да даде на Троицки и сета.

1-5 Троицки вече е само на гейм от спечелване на сета, като Димитров изглеждаше вече отказан да се бори за него.

1-4 Григор започна да греши много, и с лекота даде този гейм на противника си.

1-3 Трети пробив във втория сет! Отново за Троицки, след две непредизвикани грешки на Гришо, и убедителен успех на сърбина.

1-2 Троицки не успя да затвърди пробива си, и Григор бързо отвърна. Българинът поведе в третия гейм, след това най-дългото разиграване до момента - 23 удара - позволи на сърбина да се върне, и да изравни до 40-40. Гришо обаче запази самообладание, а Троицки прати топката в аут за 1-2.

0-2 Първият по-стресиращ момент за Гришо дойде във втория гейм, когато при негов сервис Троицки поведе с 30-0, а след това и 40-15, за да успее сърбинът да вземе първия си пробив в мача, след двойна грешка на Димитров. Българинът смени и ракетата си.

0-1 Троицки взе сравнително лесно първия си сервис гейм във втория сет.

Григор Димитров поведе с 1:0 сета срещу Виктор Троицки на финала в Сидни. Българинът проби два пъти защитаващия титлата си Троицки, като показа страхотен тенис в тези начални 28 минути. Гришо се наложи с 6-2 гейма, като процентите му на отигравания бяха великолепни.

6-2 Мечтано начало на мача за Гришо и вече 1-0 сета за първата ни ракета! Троицки стигна отново до 30-30, но след това Димитров го принуди да се разходи по корта, и сърбинът прати последната топка в мрежата.

5-2 Втори пробив! Димитров направи първата точка във седмия гейм, преди Троицки да обърне. Гришо обаче продължи с фантастичните отигравания, и не само изравни до 30-30, но и направи втори пробив в мача. Гришо се придвижи страхотно по корта за последното разиграване и спечели отново точката си за пробив! 

4-2 Още един сервис гейм на нула! Григор вече е на два гейма от спечелване на сета! Българинът не само печели точки, но го прави и много убедително, с добър тенис.

3-2 Троицки започна да намира ударите си, и продължава да следва по петите българина.

3-1 Димитров отговори в своя сервис гейм, като го спечели на нула, и го приключи с мощен ас!

2-1 Със страхотен ретур Гришо направи 30-0, преди Троицки най-после да вземе точка от сервис. Сърбинът успя да изравни за 30-30, а след това асове му помогнаха да спечели подаването си.

2-0 Григор взе и своя сервис гейм, макар че имаше малко повече проблеми, след като направи първа двойна грешка. Въпреки че Троицки стигна до равенство 40-40, Димитров завърши добре и затвърди пробива си.

1-0 Отлично начало за Гришо и българинът поведе с 40-15 в първия гейм, а след това успя да пробие Троицки в първото му подаване!

Времето в Сидни най-после изглежда подходящо за игра - 20 градуса и леки облаци над корта.

Двамата тенисисти вече са на местата си.