Григор Димитров отстъпи с 0-2 сета - 4:6, 3:6 - от Жо-Вилфред Цонга в полуфиналния мач на Мастърс турнира в Торонто. Първата ни ракета продължи негативната си серия срещу Цонга, и още няма победа над него, а в четирите им срещи е спечелил само един сет.

От Торонто, Гришо си тръгва с чек за 147 800 долара и 360 точки, а следващата му спирка е турнирът в Синсинати.

След като размениха по три сервис гейма, в седмия гейм на първия сет за първи път Цонга реално можеше да пробие Гришо, като поведе с 30-0, но Димитров се върна с последователни точки, за да вземе гейма.

В деветия гейм обаче късметът вече не покри българската ракета, и след като стигна до равенство 40-40, Цонга спечели подаването на Гришо, като Димитров прати топката в мрежата, за 4-5.

Гришо получи своя шанс да остане в сета, в десетия гейм, но при две точки за пробив, Цонга направи два аса. Французинът сбърка нови две топки след това, но българинът не успя да се възползва докрай. Последва нов ас, Гришо прати топката в мрежата, и Цонга затвори сета с 6:4.

Жо-Вилфред Цонга проби още в третия гейм на втория сет, като взе разиграванията на нула. Играта на Гришо просто не се получаваше, а българският тенисист грешеше твърде много.

Цонга направи 12 поредни точки, за да дръпне във втория сет. Всичко вървеше към втори негов пробив, но Димитров някакси успя да се спаси, и взе своето подаване, за да остане само на един пробив разстояние.

При 4:3 в полза на Цонга във втория сет обаче, Гришо не успя повече да издържи, и си личеше, че силите му са на изчерпване. Французинът спечели последните два гейма, и затвори мача с 6:3.

Двубоят продължи час и 24 минути, а Цонга бе безпощаден от първия си сервис. Гришо направи и 26 непредизвикани грешки в двубоя, и не спечели нито една точка за пробив.

В спора за титлата Жо-Вилфред Цонга ще се изправи срещу Роджър Федерер или Фелисиано Лопес.

Вярната българска агитка до последно подкрепяше Гришо в Торонто!