Григор Димитров успя да се класира за 1/4-финалите на тенис турнира в Куала Лумпур след изключително оспорван и тежък мач срещу Жоао Соуса. Португалецът взе първия сет при втората им среща на ниво ATP, ала хасковлията показа психическа устойчивост и обърна резултата – 2:6, 6:3, 6:4.

Победата бе белязана от много сътресения в представянето на Димитров, който обаче преодоля всеки един от миговете на слабост, за да се поздрави с първи успех над 47-ия в света. Така той изравни и победите в тяхното съперничество на 1:1, след като Соуса спечели първия мач през 2013 година. Със сигурност обаче родният талант ще трябва да подобри доста компоненти от играта си, ако цели да стигне по-напред в надпреварата. За целта той ще трябва да се справи с германеца Бенямин Бекер в следващата фаза.

Началото на мача беше позитивно за Димитров, който започна солидно на сервис и бързо прибави гейма своята сметка. Португалският му опонент показа доста повече колебания в началния си удар, като допусна и две двойни грешки, след което първата точка за пробив пред българина бе факт. Няколко грешни решения на Григор обаче не му позволиха да извлече максимума и Соуса се отърва сух от неприятностите. Двубоят продължи да се движи в същото русло, но в петия гейм Соуса вдигна оборотите и проби 19-ия в света. Ибериецът заигра много по-агресивно и диктуваше темпото на разиграванията, което му донесе аванс от 40-15. Димитров спаси първия брейкбол с добре пласиран сервис, но при втория допусна неточност при излизането си на мрежата. Противникът пък бе повече от категоричен при затвърждаването на пробива и не даде дори точка на Гришо - 2:4.

Хасковлията буквално се самоунищожи в следващия си сервис гейм, в който едно необмислено излизане на мрежата позволи на Соуса да направи 30:30, а с две поредни и идентични грешки от форхенд по диагонала българинът сам се лиши от възможността да се бори за подаването си - нов пробив и 2:5. Оттук насетне спечелването на първия сет изглждаше гарантирано за Соуса и той го стори с хубав ас, който извади Григор от корта - 2:6.

Вторият сет също не стартира лошо за Григор - той беше убедителен в сервис гейма си, а после затрудни Соуса, като го вкара в дълги разигравания. Този път обаче се пропука бекхендът и при 30:30 два пъти поред хасковлията намери мрежата, за да може Соуса да изравни за 1:1. Третият гейм се оказа изпълнен с трудности за нашия тенисист, който отново сам се вкара в беда. Соуса се мъчеше да натисне и се стараеше да не изостава с много. При аванс 40:30 Димитров изпрати два поредни бекхенда в мрежата по абсолютно един и същ начин. Все пак той намери сили да отрази възможността пред противника с продължително разиграване и сполучлива атака на мрежата, а после и да затвори гейма в своя полза - 2:1. Гришо опита да постави 47-ия в световната ранглиста под напрежение и донякъде успя с равенство при негов сервис, но португалецът запази хладнокръвие и изравни.

В следващите минути Григор видимо повиши нивото и ударите му започнаха да влизат с по-голяма точност. Основната причина беше по-доброто му придвижване по корта и старанието да отиграва колкото се може повече топки с далеч по-стабилния форхенд. Последствията от това се видяха в шестия гейм, когато Соуса поведе с 40:15 на свой сервис. Въпреки солидното изоставане българинът не показа признаци на отчаяние и с няколко прецизин форхенда стигна не само до равенството, но и до пробив за 4:2. Битката обаче съвсем не бе приключила, защото Жоао Соуса хвърли всички сили да върне пробива веднага. Португалецът изостри ударите си от основната линия, като на два пъти можеше да пробие Григор. Димитров съумя да удържи на натиска и намери пролука за контранападение, затвърдило пробива - 5:2. Соуса, вече леко обезверен, пробва още веднъж да затрудни хасковлията, когато той сервираше в мача, но този път големи главоболия нямаше и той изравни сетовете след 6:3.

Българинът със сигурност може да съжалява за старта на третия сет, като още в първия му гейм изтърва две точки за пробив. След няколко находчиви хода Димитров поведе с 40:15, но тогава сервисът се притече на помощ за португалеца. Той успя да стигне до равенство, след това ликвидира и предимството за Гришо след много тичане по корта и хубав минаващ удар от бекхенд. Следващият път, когато посрещаше Гришо пак не беше много далеч от това да огорчи опонента си, който отново намери начин да се измъкне.

Впоследствие мачът продължи с надмощие на сервиращите тенисисти, докато се стигна до 6-ия гейм. В него като гръм от ясно небе играта на българина тотално рухна, първият сервис спря да влиза и след двойна грешка Соуса получи пробив, какъвто може би и сам не очакваше - 2:4. За късмет на Димитров този път играта на португалеца при затвърждаването на брейка не бе от нивото на първия сет, а в отиграванията му се прокрадна доза нервност. Гришо успя да се движи близо до него в точково измерение и при 40:40 спечели предимство. Бе ред на Соуса да капитулира ненадейно, като той не можа да се справи с наглед не толкова труден ретур на Григор и изпрати топката в мрежата - 3:4.

Осмият гейм се превърна в епичен дуел между двамата, като преимуществото бързо се предаваше от единия към другия. Димитров започна много слабо и с няколко ужасяващи топки в аут се постави в ситуация 15:40. Два отлични начални удара не дадоха шанс на Соуса да влезе в разиграване и закрепиха положението. Четири равенства и отразен брейкбол бяха необходими за хасковлията, за да затвърди пробива си и да изравни за 4:4.

Този път Димитров подходи изключително предпазливо към сервис гейма на Соуса и избра дефанзивна стратегия, която проработи. Той само връщаше топката в половината на португалеца, предимно с бекхенд слайсове, което принуждаваше съперника да поеме инициативата. Форхендът на ибериеца обаче съвсем не беше толкова стабилен и така се стигна до 40:15 в полза на Григор, който с чудесен ретур си спечели привилегията да сервира за мача.

Задачата обаче не се оказа лека за изпълнение, защото геймът започна със спад в играта на Григор и Соуса поведе с 0:30. Отново сервисът измъкна българина от тежката ситуация, ала португалецът получи точка за пробив. Гришо пак приложи широкия си арсенал от удари, за да стигне до равенството. Португалецът се показа като изключителн костелив орех и пак поведе в резултата, но началният удар на българина функционираше чудесно и му помогна да спечели срещата след над 2 часа игра - 6:4.